1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Postavljanje anticiljeva za veću...

Postavljanje anticiljeva za veću produktivnost: Ova tehnika će vas spasiti na poslu

19. април 2024.

| Snežana Vranić
Ponekad je dovoljno da znate šta ne želite..

Postavljanje ciljeva je važno u svakom planu, ali da li ste znali da postavljanje anticiljeva za veću produktivnost može biti jednako efikasno?

Važno je znati koji krajnji cilj imate na umu kako biste uspeli da ostvarite ono što želite u poslu. Međutim, to nekad može biti veliki pritisak i ogroman zadatak. Sa druge strane, postavljanje anticiljeva nam mogu pomoći da olakšamo sebi.

Kako funkcioniše postavljanje anticiljeva za veću produktivnost?

Anticiljevi se fokusiraju na ono što ne želimo da se dogodi, a ne na ono što radimo. Iako mogu zvučati kontraproduktivno, oni se mogu koristiti kao odlično sredstvo za sprovođenje strateških koraka ka našoj budućnosti. Zahvaljujući ovoj metodi, identifikovanje onoga što ne želite vam omogućava da jasnije vidite ono što bi moglo da vam stane na put i stavlja vas u poziciju da to sprečite.

Prečesto razmišljamo o tome šta treba da uradimo da bismo postigli cilj, a ne kako da izbegavamo zamke koje nam stoje na putu. Usredsređujući se isključivo na izbegavanje najgoreg scenarija, identifikujte šta treba da uradite da biste doživeli suprotan rezultat.

Anticiljevi pružaju motivaciju

Zamišljanje sebe u nepoželjnoj situaciji vas može motivisati da je izbegnete. Dakle, ako razmišljate o povišici i počete da razmišljate o tome zašto bi vas neko odbio, onda ćete raditi sve da izbegnete potencijalne probleme za ostvarenje vašeg cilja. Bićete motivisani da sa entuzijazmom pokažete zašto zaslužujete povišicu kako ne bi mogli da vas odbiju. Ovo se naravno može primeniti na sve oblasti vašeg života, ne samo na poslovnu sferu.

Postavljanje anticiljeva za veću produktivnost vas podstiče da mudro koristite svoje vreme

Bez obzira na to koliko volite svoj posao, lako se izgubiti u gužvi i pronaći se u poziciji da ne stižete da uradite ono što treba. Međutim, anticiljevi vam mogu dati priliku da izbegnete zatrpanost raznim stvarima zbog kojih ne stižete da uradite posao. Na primer,ako imate dva zadatka koja treba da uradite, prenacivanje zadatka na sutrašnju listu je svakako anticilj. Ako znate šta želite da izbegnete, lakše ćete organizovati dan i odrediti prioritete zadataka po važnosti.

Pomažu vam da postignete ravnotežu između posla i privatnog života

Ako često odgovarate na mejlove i van posla, niste jedini. Međutim, svi bismo trebali da postignemo svoje poslovne ciljeve bez žrtvovanja ličnog života za njih. Bez obzira kakvi su vaši ciljevi, sagorevanje može ozbiljno da utiče na njih. Uzmite u obzir šta bi moglo negativno da utiče na vaš uspeh i usmerite na to svoje vreme i energiju.

Važno je da znate šta želite da izbegnete

Prva stvar da bi metoda sa anticiljevima uspela je da znate šta želite da izbegnete. Ovo može uključivati stvari kao što su stres, izgaranje, gubitak posla i tako dalje. Vađno je da budete što konkretniji i detaljniji, pa počnite sa razmišljanjem o neželjenim ishodima ili o svom najzahtevnijem danu na poslu. Ovo će vam dati dobru osnovu za to šta želite da izbegnete da biste napredovali.

Kombunujte svoje ciljeve i anticiljeve

Kada identifikujete šta ne želite, možete da ih kombinujete sa onim što znate da želite. Ako želite da izbegnete sagorevanje, to možete da ukombinujete da svojim ciljem da napravite dobru rutinu radnih navika kako biste povećali produktivnost. Dakle, postavite sebi pitaje koje konkretne korake treba preduzeti da biste izbegli svoj anticilj i postigli svoj stvarni cilj.

Uspeh korišćenja anticiljeva zavisi od vaše posvećenosti izbegavanju negativnih ishoda. Iako vas život može zbuniti i prisiliti da se povremeno prilagodite i promenite svoje anticiljeve, posvetite se korišćenju istih u kombinaciji sa ciljevima.

Izvor slike: Media Lens King/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate