
Otvoren je Yama, prvi sake bar u Srbiji
16. септембар 2025.
| Nataša Stevanović
Na Dorćolu je počeo s radom Yama, prvi sake bar u Srbiji, koji svojim posetiocima nudi čak 23 etikete sakea i 5 shochua, japanskih destilata napravljenih od pirinča, ječma ili slatkog krompira.
Iza ovog pionirskog projekta stoji Boris Božić, zaljubljenik u fudbal i sake, koji je odlučio da u Beogradu približi ovo tradicionalno japansko piće domaćoj publici.

Autentičan enterijer, koji je lično osmislio Božić, dodatno naglašava specifičnu atmosferu lokala. Svaki detalj je lično biran, pa je Yama mnogo više od bara, zamišljena je kao hab za ljubitelje sakea i japanske kulture.
Božić je svoje znanje o sakeu sticao u japanskim restoranima u Njujorku, radeći sa priznatim ekspertima i stičući sertifikat sake somelijera. Nakon povratka u Beograd uvideo je da ovom gradu nedostaje autentična ponuda japanskog pića, i tada je počela priča o Yami.

– Ovo nije samo bar, već prostor za razmenu znanja i iskustava. Sve u enterijeru sam radio sopstvenim rukama, a svaki predmet nosi moju ličnu priču – kaže Božić.
Yama radi svakog dana, osim ponedeljkom, od 18 časova. U narednim mesecima planirano je i otvaranje kuhinje, što će omogućiti uparivanje sakea sa japanskim gastronomskim specijalitetima. Sa Yamom, Beograd je dobio novu i jedinstvenu tačku na gastronomskoj mapi, mesto koje spaja tradiciju Japana i duh Dorćola.
Izvor slike: Instagram/@nikmil79
Nastavite da čitate










