
Tiramisu od bundeve je novi recept iz snova!
Ova verzija italijanskog deserta od bundeve je sve što bismo mogli da poželimo.
08. новембар 2025.
| Milica Prelević
Tiramisu je klasik italijanske poslastičarske umetnosti koji osvaja bogatim, kremastim ukusom. Priprema se od slojeva piškota natopljenih u sveže pripremljenu kafu, ponekad s dodatkom ruma ili likera, i bogate kreme od maskarpone sira i umućenih jaja. Jednostavan, a sofisticiran, tiramisu je pravi izbor za desert za prazničnu sezonu.
Mi smo pronašli savršen recept koji je postao viralan zahvaljujući Ivanu Lončaru, arhitekti koji je veliki zaljubljenik u kulinarstvo. Svaki njegov post donosi novu inspiraciju i vodi nas kroz korake pripreme s lakoćom, uz dobru muziku, pretvarajući i najobičnije sastojke u prave poslastice. Njegove kombinacije ukusa i tekstura su savršeno izbalansirane, dok fotografije bude sva čula i podstiču nas da odmah prionemo na pripremanje.
PIŠKOTE
4 belanca (srednje veličine)
4 žumanca (srednje veličine)
125 g šećera
120 g brašna
šećer u prahu
Priprema:
Od belanaca napraviti šne: belanca staviti u posudu očišćenu sirćetom i mutiti na srednjoj brzini. Kada zapene do teksture penušavog kapućina, postepeno dodavati šećer. Umutiti šne do čvrstih vrhova. Zatim polako dodavati žumanca, a potom i prosejano brašno. Mešati tek toliko da se svi sastojci spoje kako ne biste poništili volumen koji smo izgradili mućenjem belanaca. Staviti u dresir-vrećicu i napraviti piškote na papiru za pečenje. Sve obilato posuti šećerom u prahu u dva-tri navrata. Peći na 200°C nekih 15-20 minuta, u zavisnosti od vaše rerne!
TIRAMISU
(prethodno napravljene) piškote
300 ml sveže kafe
kašika ruma (može i ne mora)
450 g maskarponea
6 žumanaca
130 g šećera
480 ml pavlake za šlag
ekstrakt vanile
kakao prah
Napraviti kafu i prohladiti je. Za to vreme umutiti žumanca i šećer na pari. Trebalo bi da postanu svetla i da dobiju gušću teksturu. Zatim ih dodati u maskarpone i sjediniti. Ostaviti u frižideru 15 minuta. Za to vreme umutiti šlag s ekstraktom vanile.
Lagano umešati maskarpone i šlag u jednoličnu smesu, pazeći da se ne premeša. Piškote kratko umočiti u kafu i slagati red piškota, red kreme, i tako dok ne potrošite sastojke. Staviti u frižider preko noći ili barem na nekoliko sati. Pre serviranja obilato posuti kakaom.
Izvor slike: AlexPro9500/Getty Images, @ivo_zinee

Ova verzija italijanskog deserta od bundeve je sve što bismo mogli da poželimo.

Ova verzija italijanskog deserta od bundeve je sve što bismo mogli da poželimo.



Restoran Puter održao je večeru za medije povodom predstavljanja novog sezonskog menija.
