1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Recept za bezglutenske kiflice:...

Recept za bezglutenske kiflice: Mekane kao duša

12. мај 2024.

| Snežana Vranić
Tope se u ustima...

Ukoliko ste prešli na bezglutensku ishranu, sigurno ste tražili recept za bezglutenske kiflice. Međutim, teško je naći recept koji zaista uspeva.

Trik za uspešne kiflice je u puteru i možete ih praviti bez jaja i bez mleka. Ove kiflice je lako napraviti i osetićete kako vam se kiflice tope u ustima. Sjajna stvar je što ako napravite malo veću količinu, možete ih staviti u zamrzivač i ispeći kasnije.

Savršen recept za bezglutenske kiflice

Ukusne kiflice možete služiti uz piletinu, krompir, šunku ili bilo šta što se vama učini primerenim. Možete da eksperimentišete sa slanim i slatkim varijantama. U svakom slučaju, bićete prezadovoljni teksturom kiflica koje će vašu bezglutensku ishranu učiniti lakšom.

Recept za bezglutenske kiflice

Sastojci:

  • 1 brzorastući kvasac
  • 6 kašika tople vode
  • 4 kašike šećera podeljeno
  • 3/4 šolje bezglutenskog brašna (dodavajte po potrebi, zavisi od brašna koje koristite)
  • 1/4  puter omekšan, isečen na male komade
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • Dodatne 2 kašike omekšanog putera za mazanje i podlivanje

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 90 stepeni. (Zagrevamo rernu da stvorimo okruženje za odlaganje testa. Isključićete je pre nego što stavite kuglu testa u rernu. Isključite je kada dostigne 90 stepeni)
  • Za početak, napravite smesu sa kvascem. Za to koristite staklenu mernu šolju (2 šolje). Pomešajte kvasac i 1 kašiku šećera. U to dodajte toplu vodu i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Trebalo bi lako da se udvostruči, ako ne i više.
  • **Ažuriranje – Možete koristiti i kvasac za instant dizanje, koji ne zahteva proveru. Jednostavno dodajte suvi kvasac u mešavinu brašna i šećera. Dodajte toplu vodu u testo prema receptu.
  • U međuvremenu, u mikseru, pomešajte brašno i komadiće omekšanog putera. Pomoću nastavka za lopatice pomešajte brašno i puter zajedno. Uradite to dok se sav puter ne stopi bez velikih komada.
  • Tome dodajte jaje, so, 3 kašike šećera i kvasac. (Ili samo toplu vodu, ako ste koristili kvasac koji se brzo diže.) Uključite mikser na sporu brzinu i ostavite da radi dok se svi sastojci ne pomešaju i ne formira testo.
  • Isključite rernu. (Ako već niste.)
  • Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Koristeći oklagiju, urolajte u krug od 30 cm. Na testo nežno premažite otprilike 2 kašike omekšanog putera.
  • Testo isecite na 12 (ili 8) delova. Radeći spolja, okrenite svaki pojedinačni trougao prema centru da biste napravili svoj polumesec. Stavite na pleh obložen papirom za kolače i ponovite sa preostalim testom.
  • Stavite rolnice u zagrejanu (ali isključenu) rernu. Pokrijte peškirom i ostavite da se diže 30-45 minuta.
  • Nakon što se kiflice povećaju skoro udvostručite svoju veličinu, izvadite kiflice iz rerne i zagrejte rernu na 180 stepeni. Dok se rerna zagreva, premažite svaku kiflicu tankim slojem putera kako biste sprečili da porumene tokom pečenja. Može se koristiti i ulje.
  • Kada se rerna zagreje, pecite kiflice u rerni 12-15 minuta.
  • Nakon što su kiflice gotove, izvadite ih iz rerne i poslužite toplo. Po želji premažite ostatkom otopljenog putera.

Još jedan recpet za bezglutenske kiflice možežte pronaći ovde:


Prijatno!

Izvor slike: NoirChocolate/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate