1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Pogače sa pečurkama: Ukusan...

Pogače sa pečurkama: Ukusan i lagan recept

29. januar 2023.

| Snežana Vranić
Pogače sa pečurkama se prave sa vrlo jednostavnim sastojcima i začinima i idealne su kao zamena za hleb

Pogače sa pečurkama su idealne kao zamena za hleb, užina u školi i li za putovanje. Možete ih jesti i same, ali i uz neki ukusan obrok. Pogače se prave sa vrlo jednostavnim sastojcima i začinima. Međutim, uvek možete da dodate i nešto po vašoj želji i možda recept učinite još boljim.

Pogače sa pečurkama- recept

Mi vam dajemo recept za pogače sa mariniranim pečurkama jer imaju poseban ukus i idealne su kao zamena za hleb. Ipak, ukoliko želite, možete da pravite i slatku verziju ovih pogača ili da ubacite bilo koju vrstu povrća.

Sastojci:

 

Pečurke

Za sos od jogurta

  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 2 kašike svežeg soka od limete
  • 3 kašike meda
  • 1/2 kašikice krupne soli
  • 2 čena belog luka

Za kiseli luk


  • 1 mali crveni luk, vrlo tanko narezan
  • 2 kašike svežeg soka od limete
  • 2 kašikice krupna so

Za marinadu

  • 4 čena narendanog belog luka
  • 1 mali komad narendanog đumbira veličine prsta
  • 2 kašike soka od limete
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašikica mlevenog šafrana
  • 1 kašikica šećera
  • 1/2 kašikice Aleva paprike
  • 3/4 šolje grčkog jogurta
  • 500 grama šampinjona
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika krupne soli

Za testo

  • 63 grama integralnog pšeničnog brašna
  • 220 grama mekog brašna
  • 1/4 kašičica soli
  • 1/2 šolje vode
  • 3/4 šolje grčkog jogurta

Pogače sa pečurkama- priprema

 

pogače sa pečurkama

 

  1. Sve sastojke za jogurt sos stavite u blender i dobro izmiksajte. Ostavite ga po strani.
  2. Dobro promešajte sve sastojke za kiseli luk i ostavite da odstoji najmanje 3 minuta. Ovo možete pripremiti i unapred i držati ga u frižideru do  upotrebe.
  3. Pomešajte sve začine sa 1 šoljicom jogurta, dodajte 1 kašiku ulja, 1 kašiku krupne soli i 2 kašike vode.
  4.  Isečene pečurke pažljivo uvaljajte u začinjenu marinadu.
  5. U međuvremenu pomešati 180 grama mekog brašna sa integralnim brašnom i preostalim jogurtom. Dodajte 1/4 kašičice soli, zatim 1/2 šolje vode i sve zajedno umesite. Ako je previše suvo, dodajte još jednu kašičicu vode.
  6. Na lagano pobrašnjenoj površini umesiti testo da bude glatko, pa od toga formirati 6 malih loptica. Razvaljajte ih u male pogače i stavite na pobrašnjenu dasku!
  7. Pecite pogače u (gril) tiganju na srednjoj vatri dok ne dobiju boju. U istom tiganju zagrejte ulje i u njemu propržite marinirane pečurke.
  8. Stavite pečurke na tople pogače, poprskajte sosom od jogurta, a zatim pospite malo kiselog luka. Po želji možete posuti i svežim korijanderom.

Uživajte i prijatno!

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: Olha_Afanasieva/GettyImagesPlus, YaroslavKryuchka/GettyImagesPlus