1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Osvežavajući i mekani kolač...

Osvežavajući i mekani kolač sa limunom, savršen letnji desert

18. јун 2023.

| Hana Dunđerov
Lagan i lak za pripremu

Najzad su stigli topliji dani, koji zahtevaju osvežavajuće, lagane deserte: ovaj hrskavi, sočni kolač sa limunom bi mogao da bude savršen izbor!

Sezona osvežavajućih slatkiša od limuna je konačno stigla, a mi nismo mogli da izaberemo bolji od ovog mekog, mrvljivog kolača! U osnovi jednostavno testo postaje zaista sočno zahvaljujući sočnom grčkom jogurtu s jedne strane i kremu od limuna sa druge strane. Da bi krajnji rezultat bio zaista savršen, kolač dobija i jednostavnu glazuru od slatkog limuna.

Recept za kolač sa limunom

Nemojte da vas uplaši recept, to je kolač koji čak i početnici mogu da naprave: ne morate da budete baš precizni sa merama, krajnji rezultat može biti rustikalan.

Sastojci:

za koru:

8 kašika putera na sobnoj temperaturi
170 grama meda
2 kašike limunove kore i 3 kašike limunovog soka
3 velika jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
50 grama grčkog jogurta
170 grama finog brašna
1,5 kašičice praška za pecivo
0,5 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
120 grama mekog krem sira

Za glazuru:


120 grama šećera u prahu
3 kašike limunovog soka
2 kašike meda

Kolač sa limunom – priprema

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni! Maslacem podmažite tepsiju dimenzija 23×13 cm!

U velikoj činiji mutite puter i med sa 1 kašikom limunove kore dok ne postane penasto, pa dodajte jedno po jedno jaje. Kada se smesa sjedini, dodajte sok od limuna, vanilu i jogurt, pa prosejte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte prstohvat soli, mešajte dok masa ne postane homogena !
U drugoj posudi pomešajte meki krem sir sa 1 kašikom limunove kore.

Stavite jednu trećinu testa u pripremljenu tepsiju, pa kašičicom namažite polovinu mešavine od krem sira i limuna. Lagano utisnite krem u testo – nožem. Zatim premažite još jednu trećinu testa i na isti način rasporedite preostali krem sir, pa završite sa poslednjom trećinom testa.
Pecite tortu 45 minuta. Pustite da se potpuno ohladi.
Za glazuru u činiji pomešajte šećer u prahu, limunov sok i med. Ohlađen kolač prelijte glazurom, pa ostavite da odstoji sat vremena pre serviranja.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: cook-and-style/iStock/GettyImagesPlus