Recept za francuski martini: Bezvremenski klasik koji osvaja ukusom
A priprema ne može biti lakša...
04. јун 2023.
| Ranka BulatovićPavlova torta desert je kojem niko ne može da odoli. Vredi svakog trena i dinara koji ćete uložiti. Pripremanje Pavlove je veliki izazov: od mućenja belanaca do pečenja, moramo obratiti pažnju na toliko malih stvari. Međutim, ovaj izazov možemo shvatiti i kao uzbudljivu, kulinarsku avanturu, a radost stvaranja može da zameni brigu hoće li sve ispasti kako treba.
Pavlova se zasniva (bukvalno) na velikoj puslici. Da bismo napravili ovo delikatno savršenstvo, potrebni su strpljenje i preciznost. Snažno mućenje ostavljamo mašini, ali se sirće i skrob, neophodni za vazdušastu teksturu, moraju umešati ručno. Možda je najkritičniji momenat pečenje: rernu zagrejte na 130 stepeni, pa kada dodate smesu, smanjite na 110. Ne vadite kolač odmah nakon isteklog vremena za pečenje! U ovom slučaju, važni procesi se i dalje odvijaju u pećnici: površina puslice se suši i njena tekstura postaje čvrsta.
Umutite belanca u penu, pa kada je pena polutvrda dodajte šećer i mutite dok ne dobijete gustu masu nalik na beze. Do tog vremena, šećer će se potpuno otopiti. Zatim dodajte skrob i sirće, ali ih samo čvrstim, brzim pokretima umešajte u penu. Pomoću lopatice stavite penu na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte ga u željeni oblik. Peći i sušiti u rerni zagrejanoj na 130 stepeni 45 minuta, uz mešanje vazduha na 110 stepeni. Nakon što su beze gotove, isključite rernu i ostavite ih da se ohlade sa blago otvorenim vratima rerne. Možemo ih čak i „zaboraviti“ na nekoliko sati.
Iako možemo da ga kupimo i u prodavnici, mnogo je bolje ako kremu od limuna za Pavlovu pripremimo sami. Tekstura kreme od limuna treba da bude slična holandez sosu.
Sastojci:
Za bazu:
Za krem od limuna:
Za dekoraciju:
Priprema:
Baza: Mutite belanca mikserom. Kada je pena polutvrda dodajte šećer i umutite dok se ne dobije gusta masa nalik na beze. Do tog vremena, šećer će se potpuno otopiti. Zatim dodajte skrob i sirće, i ručno ih umešajte. Pomoću lopatice stavite penu na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte ga u željeni oblik. Peći i sušiti u rerni zagrejanoj na 130 stepeni 45 minuta, uz mešanje vazduha na 110 stepeni. Nakon što su baza gotova, isključite rernu i ostavite ih da se ohlade sa blago otvorenim vratima. Možete je slobodno i „zaboraviti“ na nekoliko sati.
Krema od limuna: U činiji pomešajte žumanca, šećer, limunovu koricu, limunov sok i so. Stavite posudu na paru i neprestano mešajte silikonskom mutilicom dok se ne zgusne (8-10 minuta). Skinite lonac sa vatre i mešajte još nekoliko minuta da biste izbegli grudvice. Zatim procedite.
Hladan puter iseći na 6-8 delova, pa ga pomešati sa kremom od limuna. Pažljivo mešajte dok se puter lepo ne otopi od vrućine. Na gotovu kremu stavite prijanjajuću foliju, da se ne bi stvorila korica i držite u frižideru 1-2 sata. Krema se tokom hlađenja dodatno zgusne.
Rasporedite jagode ili drugo bobičasto voće po želji. Preko ukrasite sledećim filom. Dobro umutite šlag, maskarpone i ekstrakt vanile.
Izvor vesti: https://marieclaire.hu
Izvor slike: Koval Nadiya/gettyimages.co.uk
A priprema ne može biti lakša...
I priprema je veoma brza...
I to u samo nekoliko koraka...
Vodite računa o vašem zdravlju...
Jednostavna priprema, a neodoljiv ukus..
Neka što duže budu savršeni..
Božanstvo ukusa u nekoliko koraka...
Nade nisu izgubljene...