Savršen trenutak: Kada otvoriti bocu vina za najbolji ukus
Svet vina prepun je tajni
17. maj 2023.
| Hana DunđerovVino intenzivnog i punog ukusa može da bude glavni sastojak vrlo zabavnih koktela. Predstavljamo najbolje recepte za koktele sa malbekom.
Poznato po svojim debelim, tamnim voćnim ukusima i zadimljenoj završnici, vino Malbek nudi odličnu alternativu skupljim opcijama poput kabernea. Ova sorta se danas retko gaji, a najpoznatija su vina iz Argentine. Ipak, izvorno poreklo Malbek vodi iz Francuske.
Generalno, njegove arome podsećaju na trešnje, jagode ili šljive, suvo grožđe i crni biber,u nekim slučajevima sa podsećanjem na džemove od voća. Kada odleži u drvetu, dobija note kafe, vanile i čokolade. Ispunjava nepce zahvaljujući svom slatkom, svilenkastom i omotajućem taninu.
SASTOJCI
Malbek, 100 ml
Sirup od limuna, 60 ml (zamena sa 2 kašike šećera ili meda)
Soda, c/n do završetka
Led
Sveža narandža ili grejpfrut, 1 kriška
Za sirup od limuna:
Šećer, ½ kašičice
Voda, ½ kašikica
Limunov sok, 30 ml
Priprema
Za sirup od limuna: stavite lonacsa vodom, šećerom i limunovim sokom na vatru i kuvajte dok ne počne da ključa. Kada dobijete željenu konzistenciju sirupa, isključite vatru i ostavite da se ohladi.
Ohladite ciborijum ili dugačku čašu, napunite je ledom i ostavite da odstoji tri minuta. Promešajte kašikom i uklonite višak vode koji se stvorio. Upotpunite ciborijum sa još leda. Dodajte mlado malbek vino i limunov sirup (ili zamenite sa dve kašike šećera ili meda). Napunite čašu sodom, jednom promešajte kašikom da se integriše i ukrasite pola kriške narandže ili roze grejpfruta.
SASTOJCI
Vino Malbek, 125 ml
Bademovo mleko, 70 ml
Malina, 140g
Kora pomorandže, ž/n
Menta, 4 lista
Šećer, 25 g
Vanila po ukusu
Priprema
U blender ili procesor dodajte sve sastojke i blendajte/obradite dok ne dobijete smrznuto piće. Poslužite u dugačkoj čaši.
SASTOJCI
Mlado vino malbek, 60 ml
Sok od limete, 60 ml
Sok od grejpfruta, 30 ml
sirup, 30 ml
Vermut rosso, 45 ml
led, 6 kockica
Za sirup:
Voda, 250 ml
Šećer, 250 g
Za sirup: u šerpu sipajte jednake delove vode i šećera, promešajte i zagrevajte na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. Ostavite još 5 minuta, izvadite i stavite da se ohladi.
U šejker za koktele dodajte četiri kocke leda i ostale sastojke za recept. Snažno protresite 10 sekundi, procedite i poslužite u vinskoj čaši sa dve nove kocke leda. Ukrasite koricom limete.
Izvor vesti: marieclaire.perfil.com
Izvor slike: Lillechka75/iStock/GettyImagesPlus
Svet vina prepun je tajni
Pronađite savršenstvo ukusa...