Krem od špargle: Ukusna alternativa klasičnom pire krompiru!
13. februar 2023.
| Aleksandra DudvarskiKrema od špargle je ukusna alternativa klasičnom pire krompiru : to je ukusno i izuzetno raznovrsno jelo u kome se može uživati kao prilog ili kao glavno jelo. U pitanju je jednostavan, brz i jeftin recept za pripremu.
Krem od špargle- recept
4 PORCIJE
VREME KUVANjA:
45 MIN
UKUPNO VREME:
45 MIN
Sastojci
1 kg sveže špargle
1 manji crni luk
1 čena belog luka
30 g maslaca
2 kašike brašna
500 mL mleka
so i biber po ukusu
Priprema
- Počinjemo tako što temeljno operemo špargle, uklanjajući drvenaste delove i filamente. Kada ih iseckate na komade ostavite ih da se natapaju u slanoj vodi najmanje 20 minuta. U međuvremenu tanko isecite crni luk, stavite ga u tiganj sa puterom na laganoj vatri, pržite ga da ne porumeni.
- Dodajte izgnječeni beli luk i kuvajte još 5 minuta, povremeno mešajući. Kada je luk postao staklast, dodajte očišćene špargle i kuvajte na srednjoj vatri najmanje 15 minuta, dok ne omekšaju.
- Posolite i pobiberite. Pripremite smesu od brašna i 50 ml hladnog mleka i sipajte u šeršu sa šparglama. Kuvajte još nekoliko minuta, ulijte preostalo mleko i dobro mešajte dok se sos ne zgusne. Nastavite sa kuvanjem još 10 minuta, dok se ne dobije željena konzistencija.
- Krem od špargle je sada spreman za serviranje vruće ili na sobnoj temperaturi. Ako želite, možete koristiti i štapni mikser da biste dobili još kremastiju konzistenciju.
Krem od špargle jedno je od najjednostavnijih i najukusnijih jela koje se može pripremiti.
Ovaj recept takođe može da bude odličan način da iskoristite celu stabljiku špargle. Sa ovim delom, naizgled tvrđim i žilavijim, moguće je, zapravo, dobiti kremaste supe, kreme, ali i odlične soseve za testenine i rižoto.
Originalnija ideja bi mogla biti da se ovaj krem namaže na krutone koji se mogu zagrejati u rerni uz mocarelu.
Krem supa od špargli poput one od tikvica i graška je idealno jelo za svaku priliku koje se može poslužiti vrelo ili na sobnoj temperaturi. Ovo je i savršena opcija za večeru sa prijateljima jer je veoma raznovrsna i ponekad prefinjen.
Špargla je jedno od najukusnijih povrća na raspolaganju. Bogat spektar nutritivnih svojstava špargle , kao i njena svestranost, čine je idealnom hranom za zdravu i uravnoteženu ishranu.
Dok špargle mogu da se jedu na različite načine, dakle: kuvane, sirove, dinstane u tiganju , gratinirane, ali jedan od najpopularnijih načina da se napravi hranljiv i ukusan obrok je pravljenje kreme .Sa sitno iseckanim svežim ili smrznutim šparglama, pomešanim sa mlekom ili kajmakom, puterom ili maslinovim uljem i začinima kao što su: so, biber i muškatni oraščić dobićete preukusnu krem supu.
Postoje različite verzije recepta za kremu, ali klasični recept zahteva upotrebu svežih ili smrznutih šparoga, mleka, ili kreme ili putera ili maslinovog ulja, soli i bibera. Rendani sir, začini, začinsko bilje kao što su majčina dušica i estragon takođe se mogu dodati da bi krema dobila više ukusa.
Alternativno, da biste napravili ukusnu, ali posebnu kremu od šparoga, možete dodati i pečurke, slaninu ili škampe.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: nicolesy/iStock/Getty Images Plus via Getty Images