1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Fresca Cellar: Prvo poglavlje...

Fresca Cellar: Prvo poglavlje novog italijanskog projekta u Beogradu

05. август 2025.

| Nataša Stevanović

Osim prijatnog osveženja, početak avgusta ulepšaće nam otvaranje novog projekata na Dorćolu! Naime, vest koja je obradovala sve ozbiljne foodie u gradu je da se otvara Fresca, novi italijanski projekat Nataše Berezove i Katerine Ternovskaye, osnivačica beogradskog Table 57.

Dorćolska Fresca je sledeće poglavlje njihovog zajedničkog rada, usmerenog na vino, gastronomiju, sezonalnost, svakodnevni hedonizam i ozbiljan pristup svetu tome. Fresca je priča u tri dela: cellar, deli i restaurant, koji će se postepeno otvarati u vili u ulici Dobračina 29A tokom letnje sezone.

Fresca Cellar na Dorćolu, početak novog projekata

Nataša i Katerina zajedno sa Semjonom Faturksim, osnivačem vinilne izakaje i koktel bara KISSA10 (sprat iznad), uređuju suterenski i prvi nivo kuće.

Fresca Cellar

Prvo mesto susreta biće Fresca Cellar: vinski podrum i mirna terasa iza čipkastih kapija, gde će se moći probati gotovo tri desetine vina na čašu, iz različitih vinskih regija, od Pijemonta do Šampanje.

Katerina Ternovskaya (Table 57, Jeroboam Serbia) lično je obišla niz trendi evropskih vinara i na osnovu toga kreirala vinsku kartu sa više od pedeset etiketa, uključujući 19 retkih i ekskluzivnih vina koja još nisu bila dostupna u Srbiji.

Uz impresivnu vinsku selekciju, brend-šef i osnivačica Nataša Berezova, zajedno sa kuvarom Antonom Krasikovim (KISSA10), osmislila je sažet jelovnik vinskih zalogaja i italijanske svakodnevne hrane, od maslina i artičoka do pastrami sendviča, gaspaćo od lubenice i panzanella salate. Među desertima je i tiramisu sa bobičastim voćem, poslužen u vintidž posuđu.

Fresca Cellar
U Fresca Cellar-u, kao i kasnije u Fresca Deli-ju (koji se otvara sledeći i radiće od ranog jutra), jela će biti u to-go formatu.

Meni deli-ja biće osmišljen kako za pauzu usred radnog dana, tako i za lagane doručke i svakodnevne večere s prijateljima na terasi. Oba segmenta projekta predstavljaju uvod u budući restoran Fresca, u kojem će se gastronomski program razviti u punom kapacitetu.

Najavljuju mnogo sveže ručno pravljene paste, druge italijanske specijalitete, još više ekskluzivnih vina i događaja, sa vinarima, gostujućim kuvarima i timom projekta, u duhu Table 57, ali još ambicioznije.

Fresca Cellar

Otvaranje Fresca Cellar-a u soft opening formatu planirano je od 7. do 9. avgusta, a prvih dana projekat će raditi od 18 do 23 časa. Fresca Deli i Fresca Restaurant otvoriće se naknadno, u avgustu i septembru.

Izvor slike: Fresca Cellar