
Probali smo Curcuma Latte i oduševljeni smo: Evo zašto svi pričaju o „zlatnom mleku”
25. октобар 2025.
| Milica Prelević
Ako bismo morali da izdvojimo jedno piće koje savršeno spaja wellness, estetiku i dobar ukus, to bi bio sigurno bio Curcuma Latte. Na društvenim mrežama poznato i kao „zlatno mleko”, ovaj kremasti napitak žute boje postao je simbol mindful uživanja i zamena za kafu koju i lekari rado preporučuju. Ali, kako je jedno ajurvedsko mleko od kurkume postalo globalni fenomen?

U Indiji se pije vekovima i koristi se za jačanje imuniteta i smanjenje upala. Moderna verzija dolazi u minimalističnim šoljama kafića u Londonu, Parizu i New Yorku, često uz bademovo ili ovseno mleko, i izgleda kao stvorena za Instagram.
Glavni sastojak, kurkuma, sadrži kurkumin, moćan antiinflamatorni i antioksidativni spoj koji, uz dodatak crnog bibera, postaje još efikasniji. Istraživanja pokazuju da može doprineti boljem radu mozga, zdravlju srca i manjem oksidativnom stresu. Ukratko, to je šolja dobrog raspoloženja i balansirane energije i to bez kofeina.

A ukus? Neočekivan. Curcuma latte je topao, blago začinjen, mlečan i pomalo egzotičan. Kurkuma mu daje zemljastu notu, dok cimet, đumbir i med unose slatkoću. U njemu se prepliću ukusi koji umiruju i bude čula u isto vreme. Idealno piće za hladno jutro, večernji ritual ili trenutak kad želite da napravite mali wellness predah.
Recept za Curcuma Latte
Sastojci (za 1 porciju):
300 ml mleka (biljnog ili kravljeg)
½–1 kašičica kurkume u prahu
¼ kašičice cimeta
prstohvat đumbira (u prahu ili svežeg)
prstohvat crnog bibera
1 kašičica meda ili javorovog sirupa
Priprema:
Zagrejte mleko na srednjoj vatri. Dodajte sve začine i mešajte dok se ne pojavi para (važno je da ne proključa). Kada mleko poprimi zlatnu boju i zamiriše, sklonite s vatre, procedite i zasladite. Po želji pospite s malo cimeta na vrhu.
Izvor slike: ALEKSEI BEZRUKOV/Getty Images, Olga Buntovskih /Getty Images, Victoria Popova /Getty Images
Nastavite da čitate






