1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. Kanski festival 2023: Filmovi...

Kanski festival 2023: Filmovi koje smo dugo čekali

03. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Kralj evropskih filmskih festivala, održan je od 16. do 27. maja i doneo prave filmske poslastice  

Kanski festival 2023 su obeležila vrhunska filmska ostvarenja. Zlatnu palmu dobio je film „Anatomija pada“ francuske režiserke Žustin Triet. Konkurenti su joj, između ostalih, bili Martin Scorsese i Wes Anderson. Za Zlatnu palmu ove godine se takmičilo 19 filmova, a osim „Anatomije pada“, preporučujemo vam da pogledate i sledeće filmove.

Kanski festival 2023: Naši favoriti

Killers of the Flower Moon

Jedan od najiščekivanijih filmova ovogodišnjeg kanskog festivala, režirao je Martin Scorsese,  a reč je o adaptaciji istoimene knjige. Priča je zasnovana na seriji ubistava u Oklahomi 1920-ih koja su se dogodila u u plemenu Osage nakon što je na njihovoj zemlji otkrivena nafta. U glavnim ulogama pojavljuju se: Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons, Lily Gladstone i nedavni oskarovac Brendan Fraser.

Asteroid City

Asteroid City režirao je Wes Anderson. Radnja filma se odvija na konvenciji Junior Stargazers u izmišljenom američkom pustinjskom gradu 1955. godine. U glavnim ulogama pojavljuju se: Tom Hanks, Margot Robi, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Tilda Swinton, Scarlett Johansson i  Hong Chau.

Strange Way of Life

U ovom kratkom filmu glavne uloge tumače Ethan Hawke i Pedro Pascal. Pedro Almodóvar je za 30 minuta režirao čudnu vestern priču. Priča prati sredovečnog šerifa i farmera koje je sudbina ponovo spojila nakon zajedničkog rada pre 25 godina.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Ove godine gledaćemo peti i poslednji deo franšize akcionih i avanturističkih filmova. Pored Harrison Forda, u priči će se pojaviti i Antonio Banderas i Mads Mikkelsen (kao negativac). Na početku filma, naš voljeni arheolog se već sprema za penziju, kada se nađe pred još jednom misijom. Njegov cilj je da pronađe disk koji može da promeni istoriju. Indijana Džons je u uobičajenoj formi, pa ćemo ga videti kako skače iz aviona i vozi se u metrou.

The New Boy

Cate Blanchett glumi časnu sestru koja vodi udaljeni samostan u Australiji 1940-ih. Religiozna priča Warwick Thorntona komplikuje pojava devetogodišnjeg siročeta (Aswan Reid) usred noći.

 

Izvor vesti: https://marieclaire.hu

Izvor slike: Kristy Sparow/gettyimages.co.uk