1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. Beogradske predstave u maju...

Beogradske predstave u maju 2024: Očekuje nas uzbudljivi repertoar

30. април 2024.

| Snežana Vranić
Predstave koje će vas oduševiti...

Ukoliko ste ljubitelji pozorište, onda će vas interesovati beogradske predstave u maju koje možete odgledati.

Pozorišna scena Beograda je uvek uzbudljiva i nudi mnogo mogućnosti. Svejedno da li ste u kratkoj poseti gradu ili ste stanovnik ovog grada, mogućnosti za uživanje u predstavama, operama i baletima su široke.

Beogradske predstave u maju 2024

Narodno pozorište Beograd

Jasno je da Narodno pozorište Beograd ima ispunjen repertoar tokom celog meseca sa predstavama koje svakako nude mnogo. Možete odgledati Tolstojev „Rat i mir“, „Hasanaginicu“ ili da se podsetite života Svetog Save predstavom „U ime Oca i Sina“, ali i mnoge druge.

Sitnice koje život znače

„Sitnice koje život znače“ je roman iz 2016. godine Lorenca Maronea koji je vrlo brzo postao veoma popularan. Sa pričom cinika i nezadovoljnog čoveka koji teško prihvata realnost oko sebe, predstavljena je i slika današnjeg društva koje smo svi deo. Ipak, da nije sve izgubljeno daje nam nadu odluka glavnog junaka da se umeša u problematičnu situaciju koja mu se događa ispred nosa. Predstava je delo reditelja Andreja Nosova, a možete je pogledati 15. maja u 20:30.

Premijera: Pokondirena tikva

„Pokondirena tikva“  svakako je klasik srpske književnosti iz pera Jovana Sterije Popovića. Međutim, novu premijeru ove predstave možete pogledati 25. maja u 20:30. Satira po pitanju želje da se priklonimo određenoj društvenoj klasi po svaku cenu glavna je tema ove predstave, a smešne situacije u kojima se glavna junakinja nalazi su svakako nešto što će vam ulepšati dan.

Derviš i smrt

Meša Selimović je tvorac ovog nadaleko poznatog romana koji je i dan danas jedan od najčitanijih kod nas i konstantno predstavlja temu za razmišljanje. Reditelj ove predstave je Egon Savin, a priča o dervišu koji prolazi kroz životne nedaće i biva primoran da zauzima strane u veoma nepovoljnoj situaciji postavlja egzistencijalna pitanja poput toga da li poznajemo sebe kada su teški izbori pred nama.

 

Beogradske predstave u maju: Pozorište na Terazijama

Pozorište na Terazijama svakako ima pune sale prilikom skoro svakog izvođenja uzbudljivog repertoara. Ukoliko pratite pozorišnu scenu, onda ste sigurno upoznati sa tim da često morate mnogo ranije da rezervišete karte.  Međutim, još uvek možete pronađi mesto za mjuzikl „Mamma Mia“, „Zona Zamfirova“, „Žene na ivici nervnog sloma“, „Čikago“ ili „Brodvejske vragolije“. U svakom slučaju, ono što će sigurno biti veoma zanimljivo jeste vikend 25-26. maj kada će se održati „Veče mjuzikla na Terazijama“ koji će vam pružiti upotpunjen ugođaj sa svim pozorišnim elementima.

Beogradsko dramsko pozorište

Beogradsko dramsko pozorište ima ispunjen repertoar od 7. maja pa do poslednjih dana. Na njihovom repertoaru se nalaze „Mizantrop“, „Demokratija“, „Gidionov čvor“, ali i gostujuće predstave „Kraj sveta u tri čina“, „Ljudi bez grobova“ i još mnogo zanimljivih predstava.

Let iznad kukavičjeg gnezda

Roman Kena Kizija napisan je 1962. godine, a prvo izvođenje je bilo na Brodveju sa Kirkom Daglasom u glavnoj ulozi. Kod nas je ova predstava označila povratak na scenu Dragana Bjelogrlića na scenu ovog pozorišta, a predstava se izvodi od 2005. kada je bila premijera. Ukoliko ste ljubitelj ovog dela i propustili ste filmsku verziju, ovo je svakako nešto što će vam dati drugačiji pogled na svet. Crnohumorna satira sa ozbiljnom porukom ima i elemente humora koji će vas razonoditi. Predstavu možete pogledati 16. i 17. maja u 19:30.

Premijera: Čovek slon

Reditelj Kokan Mladenović sa glumačkom ekipom uradio je projekat na osnovu dramskog teksta Dimitrija Kokanova. Predstava se bavi slikom drugog, temom odbačenosti i osude pojedinaca. Osnova za ovaj tekst su spisi i dokumenti o slučaju Džona Merika. O ovom slučaju postoje romani, medicinski zapisi i filmovi, a ovo je projekat koji će vam doneti sliku sveta na novi način. Premijera će biti 25. maja u 19:30, ali predstavu možete pogledati i u narednim danima.

Ne igraj na Engleze

Ukoliko ste ljubitelji humora i poželite malo da se nasmejete Aleksandar Radojičić, Marko Gvero i Andrija Kuzmanović su tu za vas.  Naime, na humorističan način je predstavljeno kako sitnice umeju da prodrmaju velika prijateljstva. Tri prijatelja se različito klade na istu utakmicu, a rezultat bi svakome od njih mogao da promeni život. Predstava će se igrati svakog dana poslednje nedelje maja u 19:30.

Izvor slike: fergregory/GettyImagesPlus