1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Znojenje ispod grudi je...

Znojenje ispod grudi je normalno ali može biti manje neprijatno

18. јун 2024.

| Miljana Momirović
Bez brige, rešenje postoji.

Iako potpuno prirodno, razumem da znojenje ispod grudi nije ni najmanje prijatno i može bitno uticati na samopouzdanje.

Pod dejstvom letnjih temperatura, nakon dobrog naleta stresa ili fizičke aktivnosti, znojne žlezde rade jače, a naročito u regiji grudi i pazuha. Priznaćete, niko ne želi fleke na odeći i neprijatan osećaj u koži. Ali kao i na drugim mestima na telu, znojenje ispod grudi pomaže da se rashladimo i održimo konstantnu temperaturu. Zbog toga nema razloga sramiti se potpuno prirodnog procesa jer ovo znači samo jedno: znojite se jer ste zdrave.

Znojenje ispod grudi je normalno

Činjenica je da prirodno rashlađivanje organizma nije uvek tako diskretno, pa znojenje ispod grudi može ostaviti vidljive tragove na odeći. Zašto? Jednostavno zato što se formira mali preklop i znoj neće tako lako ispariti. Međutim, šta ako vas i dalje muči?

Kako smanjiti znojenje ispod grudi?

Potpuno je u redu ako se osećate nelagodno jer, iako je zdravo, znojenje nije uvek najprijatnije. U tim slučajevima postoji nekoliko efikasnih rešenja kako ga držati pod kontrolom.

Izbegavanje istog deluje prilično komplikovano. Međutim, ako se bavite sportom, nema svrhe da se fokusirate na znojenje ispod grudi. Aktivni ste i znojite se. Čak i ako imate tragove na majici, to nije ništa strašno, već rezultat vašeg truda

Ako ste skloni stresu i samo što niste održali govor pred mnogim ljudima – posebno usred leta – postoji nekoliko načina da izbegnete efekat mokre majice. Prilično jednostavan savet koji je nanošenje antiperspirant kreme (bez aluminijumske soli) koje smanjuju prekomerno znojenje. Još jedan trik je talk puder koji upija znoj i tako pomaže u borbi protiv mokrih tragova.

Da li su injekcije botoksa efikasne protiv znojenja?

Ljudi pogođeni hiperhidrozom (preterano znojenje) mogu se raspitati kod lekara o injekcijama botulinum toksina kao poslednje sredstvo. Ova metoda, efikasna između 6 i 12 meseci, koristi se za blokiranje znojenja u pazuhu, a ređe u dlanovima.

Ipak, s obzirom da ne postoje studije o upotrebi botoksa protiv znojenja ispod grudi, dermatolozi ne preporučuju ovu metodu, posebno jer su u blizini mlečnih žlezda.

Zapamtite da niste same. Mnogo žena pati od znojenja ispod grudi. To je uobičajeni problem koji može uticati na samopouzdanje ali samo ako to dozvolite.

Izvor slike: Hitoshi Nishimura/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate