1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Zdravstveni benefiti brokolija: 5...

Zdravstveni benefiti brokolija: 5 razloga da ga što ćešće uvrstite u dnevni meni

18. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Studija sa Univerziteta Penn State, objavljena 11. januara 2023. potvrđuje višestruke zdravstvene prednosti brokolija. Smatra se "superhranom", ovo povrće iz porodice krstaša ima mnoge vrline, posebno za naš probavni sistem.

Korisnost brokolija na naše zdravlje još jednom je dokazala nauka.

Studija koju je sproveo Univerzitet Penn State, a objavila Laboratory Investigation 11. januara 2023., bavila se mehanizmima koji omogućavaju krstašima, a posebno brokoliju, da čine dobro našem telu.

Zdravstveni benefiti brokolija

Sprovedeno na miševima, „istraživanje sugeriše da se brokoli i eventualno druga hrana mogu koristiti kao prirodni izvori AHR liganda, i da ishrana bogata ovim ligandima doprinosi otpornosti tankog creva“, kaže Gary Perdew (Geri Perdju), koautor studije.

„Zdravlje creva kod miševa koji nisu hranjeni brokolijem bilo je ugroženo na različite načine za koje se zna da su povezani sa bolešću“, rekao je on u izjavi.

Prema istraživačima, ovo novo otkriće pomaže u potvrđivanju statusa „superhrane “ koji se daje brokoliju kroz opsežna prethodna istraživanja. Ali šta je nauka već pokazala o ovom povrću krstaša?

Prednosti brokolija protiv raka

„Brokoli, pravilno pripremljen, može pomoći u borbi protiv raka: tri do pet porcija nedeljno je dovoljno da ima efekta“, potvrdila je studija 2011. koju je sprovela istraživačica Elizabeth Jeffery (Elizabet Džefri) sa Univerziteta Ilinois 2011. godine.

Izbegavanje dugog kuvanja omogućava kako ne bi došlo do nestanka enzima mirozinaze, koji je neophodan za formiranje sulforafana, antikancerogene i antiinflamatorne komponente brokolija, je u ovom slučaju ključno.

Prednosti brokolija protiv lošeg holesterola

Sulforafan koji se nalazi u brokoliju definitivno je prepun blagodeti po telo.

Studija Instituta za istraživanje hrane objavljena 7. aprila 2015. navodi da konzumacija 400 grama brokolija, iz kategorije Beneforte, nedeljno omogućava smanjenje od približno 6% nivoa LDL holesterola, zahvaljujući metabolizmu glukorafanina u sulforafan.  Ovo smanjuje rizik od razvoja koronarne bolesti srca.

Prednosti brokolija za zdravlje očiju

Moćan antioksidans, sulforafan takođe deluje na zdravlje očiju i vida. Zaista, prema studiji objavljenoj 17. juna 2021. u časopisu Frontiers in Medicine : „sulforafan smanjuje oksidativni stres izazvan česticama u epitelnim ćelijama pigmenta retine kod ljudi. Ovi rezultati sugerišu da sulforafan ima terapeutski potencijal protiv degeneracije makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem, karakteriše delimično atrofija pigmentnog epitela retine (čija je uloga da hrani fotoreceptore mrežnjače, prim. urednika).

Prednosti brokolija na respiratorni trakt

Poznat po svojim brojnim vrlinama, brokoli bi takođe pomogao u borbi protiv određenih respiratornih problema, počevši od astme.

Studija koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Melburn, Australija, a objavila Nacionalna medicinska biblioteka 27. aprila 2016, pokazuje da „konzumacija brokolija deluje na respiratorni trakt i olakšava disanje, kako astmatičarima nego osobama sa alergije.“ Prednost još jednom povezana sa sulforafanom, čija antiinflamatorna svojstva štite respiratorni sistem.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: eyewave/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate