1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Zašto su menstruacije bolnije...

Zašto su menstruacije bolnije zimi?

08. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Prema nedavnim istraživanjima ovo zaista nije mit

Hladnoća nije uvek saveznik našeg zdravlja. Pored toga što zima može da pogorša rizik od kardiovaskularnih, respiratornih ili psiholoških oboljenja, da li niske temperature mogu povećati i jačinu menstrualnog bola?

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo brend Intimina – koji prodaje proizvode za intimnu higijenu – ovo nije mit. Naime, prema rezultatima ankete , koju je naručila istraživačka firma Censusvid i koja je objavljena 13. decembra 2022, 30% ispitanih žena svedoči o bolnijim menstruacijama zimi.

Anketa je pokazala kako veliki broj žena misli da je menstruacija bolnija i da se dužina ciklusa menja tokom zimskih meseci. Postoje različiti predlozi kako se to dešava„, dr Susannah Unsworth (Suzana Ansvort), britanska ginekološkinja i medicinska savetnica za Intiminu.

Zašto su menstruacije bolnije zimi?

Da bi to objasnili, stručnjaci se još uvek bore da donesu odluku. Neki ukazuju na mogućnost kognitivne pristrasnosti izazvane sezonskom depresijom, dok drugi prizivaju verovatnoću kontrakcije krvnih sudova usled hladnoće.

Istraživači su još 2010. godine pokazali, putem studije objavljene u časopisu „Ginecological Endocrinology“, da sezonske promene zaista moguda  poremetite performanse menstrualnog ciklusa . „Smanjeno izlaganje suncu utiče na proizvodnju hormona. Ovo može dovesti do smanjenog nivoa proizvodnje FSH, što dovodi do manje redovne ovulacije i povećanja dužine ciklusa„, kaže dr Susannah. Zaista, nedostatak vitamina D ( sunčeva svetlost je naš glavni izvor ovog vitamina) može izazvati nedostatak dopamina zvanog „hormon sreće“.

Teoriju koju takođe deli dr Preethi Daniel (Priti Danijel) sa Londonske doktorske klinike: „Kraći i mračniji dani mogu negativno uticati na vaše raspoloženje . Dodajte ovome hormonski poremećaj koji dolazi sa menstruacijom i sve tada može izgledati još mračnije,“ objasnila je doktorka u intervjuu za Metro UK 2018.

Čak 17% ispitanih žena potvrđuje da je njihov ciklus neredovniji zimi. Hormonska neravnoteža koja utiče na štitnu žlezdu može izazvati „intenzivne menstrualne grčeve“, tvrdi dr Manisha Singh (Maniša Sing), ginekološkinja sa kojim je razgovarao HealthShot .

Nedostatak prirodnog svetla, sedentarni način života i neuravnotežena ishrana (kao što znamo, zimi nas više privlači udobna- comfort hrana ) takođe mogu dovesti do sezonske depresije i naglasiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Što, prema dr Susannahi, „može dovesti do sniženog raspoloženja i pogoršanja percepcije bola“.

Ako znamo da su menstrualni grčevi rezultat kontrakcije mišića materice sa ciljem da se sluzokože oslobodi krvi koja je oblaže, manje znamo da se krvni sudovi teže skupljaju kada je hladnije. Dakle, srce mora da radi više da bi cirkulisalo krv po celom telu.

Ova vazokonstrikcija može da se manifestuje kroz cvokotanje zubima, drhtavicu, ali i – potencijalno – menstrualni bol, sugerišu dva ginekologa. „Istovremeno, otpor ili sila krvotoka se povećava i krvni pritisak u skladu s tim raste“, dodaje dr Singh.

Protiv ovih zimskih menstrualnih bolova, naoružajte se termoforom i biljnim čajevima sa listovima maline (protiv grčeva) ili komoračem (sredstvo protiv bolova). Druga opcija ako je bol prejak: nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što je ibuprofen (pitajte svog lekara, ginekologa ili farmaceuta za savet).

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: PeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images