1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Za šta je sve...

Za šta je sve zdrava kombinacija meda i cimeta?

10. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Od suprotstavljanja simptomima upale grla i prehlade do sprečavanja karijesa... limun i med imaju brojne zdravstvene benefite!

Prema ajurvedskoj medicini, kombinacija meda i cimeta je veoma efikasan lek za lečenje prehlade, upale grla, žgaravice i hroničnog umora . I ne samo to, prema nedavnim studijama, ova mešavina rebalansira nivo holesterola u krvi i efikasna je za gubitak težine .

Kombinacija meda i cimeta i zdravlje

Enzimi u medu, hrani poznatoj po svojim antimikrobnim, antivirusnim i antigrip svojstvima – zahvaljujući defenzinu-1, proteinu prisutnom u imunološkom sistemu pčela, koji su otkrili neki istraživači u Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu – u kombinaciji sa osnovnim uljem cimeta, predstavljaju pravi antibakterijski lek.

Dejstvo na mršavljenje bi, međutim, bilo zbog činjenice da ovo jedinjenje poboljšava parametre šećera u krvi, kao i trigliceride, indeks telesne mase i vrednosti težine, kako je objavljeno u studiji koju je sproveo Univerzitet Južne Karoline Beaufort (SAD).

Ali prednosti mešavine meda i cimeta se tu ne završavaju. Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Shahed u Teheranu (Iran) i objavljenoj u časopisu Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, ova dva kombinovana antibakterijska sastojka mogu da se suprotstave i ponekad spreče karijes i karijesne lezije.

Doziranje

Kao alternativa običnoj kašičici meda i cimeta, smeša, uvek u količini od kašičice, može se dodati u piće kao što je biljni čaj, a po želji možete dodati kašičicu kurkume, karanfilić (ima anestetičko dejstvo), sok limuna ili komadiće korena đumbira.

Dobri rezultati se postižu i pri lokalnoj primeni na kožu sklonu aknama, zahvaljujući antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima oba sastojka, i  kao maska za regeneraciju kose jer i med i cimet sadrže mnogo vitamina i enzima.

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: EKramar/iStock/GEtty Images Plus via Getty Images