1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kakva je veza između...

Kakva je veza između hrkanja i demencije?

10. јул 2023.

| Snežana Vranić
Osim što je iritantno, hrkanje je povezano i sa demencijom.

Ukoliko spavate u prostoriji sa nekim ko hrče, jasno vam je koliko ovo može biti iritantan problem. Međutim, da li ste znali da postoji veza između hrkanja i demencije?

Kakave je veza između hrkanja i demencije?

Hrkanje može biti veoma iritantno, skoro neizdrživo za one oko vas. Međutim, hrkanje može biti opasno po vas. Naime, ova pojava prouzrokovana apenjom za vreme spavanja (prestanak disanja) može uzrokovati kognitivni pad, a to dovodi do rane demencije prema novoj studiji na King’s College u Londonu.

Naučnici su došli do otkrića da apneja u snu – čiji je jedan glavnih simptoma hrkanje – blokira protok kiseonika i krvi do možega što, potom, može dovesti do kontinuiranog pada kognitivnih sposobnosti.

Veza između hrkanja i demencije: Istraživanje

Istraživači su posmatrali muškarce između 27, 35 i 70 godina. Svako od njih je imao blagu ili tešku opstruktivnu apneju u snu. Svaki učesnik istraživanja je nosio poseban uređaj u vreme kada je spavao. Pomoću njega, naučnici su pratili moždane talase, nivo kiseonika u krvi, otkucaja srca, disanja, pokreta očiju, nogu i kognitivnih funkcija.

Osobe koje su imale tešku apneju za vreme spavanja su bile manje svesne, imale su probleme sa koncentracijom, kratkoročnim pamćenjem, postizanjem ciljeva u svakodnevnom životu. Sa druge strane, oni sa blažom apnejom su imali bolju kognitivnu funkciju.

Uzroci apneje u snu

Zahvaljujući ovakvim rezultatima, naučnici su zaključili da su ljudi koji pate od teške apneje u snu, izloženi većem riziku od opadanja rada mozga za koji veruju da je povezan i sa drugim zdravstvenim problemima kao što je visok krvni pritisak, kardiovaskularne i metaboličke bolesti i dijabetes tipa 2.

Prema rečima stručnjaka, ovakvi rezultati se mogu pripisati niskom nivou kiseonika u krvi i visokim nivoima ugljen-dioksida, promenama u dotoku krvi u mozak i upali mozga.

Opstruktivna apneja u snu može biti opasna po život. Simptomi uključuju nemiran sad, jutarnje glavobolje i glasno hrkanja. Osim toga, oboleli takođe mogu biti skloniji kratkim dremkama u toku dana.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: BartekSzewczyk/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate