1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. UV lampe za nokte...

UV lampe za nokte i rak kože: Koliko ove lampe povećavaju rizik od kancera?

30. јануар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
UV lampe koje se koriste u salonima izazivaju mutacije koje mogu da povećaju rizik od kancera kože,.

Američki istraživači tvrde da ultraljubičasto svetlo koje se koristi za sušenje gel laka za nokte nepovratno oštećuje DNK, izazivajući tako mutacije koje mogu da izazovu rak kože.

Nega noktiju nije bezopasna kao što mislite. A ako znamo opasnosti povezane sa prečestim izlaganjem acetonu – rastvaraču koji se široko koristi u manikiru – ili drugim toksičnim supstancama koje omogućavaju sublimaciju noktiju, istraživači. sa Univerziteta u Kaliforniji, San Dijego (SAD), rasvetlili su još jedan manje poznat rizik.

Prema njihovom radu, objavljenom 17. januara 2023. u časopisu Nature Communications , UV lampe za nokte – koje se koriste za učvršćenje gel laka – opasne su po zdravlje.

UV lampe za nokte i rak kože

„Naši eksperimentalni rezultati i prethodni dokazi snažno ukazuju na to da zračenje koje emituju UV lampe može da izazove rak kože ruku i da UV lampe, slične solarijama, mogu da povećaju rizik od raka kože ruku“, rekli su u saopštenju.

UV lampe i rak kože- Oštećenje DNK

 

Od 2009. godine, ceo UV spektar je klasifikovan kao definitivno karcinogen za ljude od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC). Od tada, pitanje zabrane solarijuma je u središtu javne rasprave, za razliku od lampi za sušenje polutrajnog laka, koje su tek nedavno postale popularne kada je eksplodirao trend gel manikira.

„Prema našim saznanjima, niko do sada nije zaista proučavao ove uređaje i kako oni utiču na ljudske ćelije na molekularnom i ćelijskom nivou“, kaže Ludmil Alexandrov (Ljudmil Aleksandrov), profesor bioinženjeringa,  ćelijske i molekularne medicine, da bi opravdao sprovođenje ove studije bez presedana.

Da bi otkrili moguću štetnost ovih lampi, istraživači su ispitali nekoliko tipova ljudskih i životinjskih ćelija- keratinociti kože odrasle osobe, fibroblasti prepucijuma čoveka i fibroblasti embriona miša.

I tako su otkrili da korišćenje UV lampe za nokte u trajanju od 20 minuta dovodi do izumiranja ćelija u rasponu od 20 do 30%, dok su tri uzastopna 20-minutna izlaganja izazvala raspon izumiranja izloženih ćelija od 65 do 70% . Ćelijska smrt praćena oštećenjem mitohondrija i DNK koja se „nije popravila sama od sebe“, što je dovelo do mutacija koje liče na one koje se vide kod pacijenata sa rakom kože.

„Konačno, otkrili smo da izlaganje UV lampama može izazvati mitohondrijalnu disfunkciju, što takođe može dovesti do dodatnih mutacija“, zaključuje Ludmil.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Murika/iStock/Getty Images Plus via Getty Images