1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Umor, manjak motivacije… Znaci...

Umor, manjak motivacije… Znaci da je vaš unutrašnji biološki sat u problemu!

21. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
I najmanji napor vas iscrpljuje, baterije su vam presušene, nedostaje vam motivacije: šta ako ste, a da niste toga svesni, pokvarili svoj biološki sat? Zaista, promene u našem načinu života mogu poremetiti naš cirkadijalni ritam. Ali koji su znaci i kako se nositi s njima?

Nedavno istraživanje, koje je u novembru 2022. objavila Fondacija Jean Jaurès (Žan Žores) u saradnji sa IFOP-om , otkrilo je da od zdravstvene krize zbog pandemije koronaviursa, 30% Francuza kaže da su manje motivisani u svakodnevnom životu.

Ali ako ovaj nedostatak energije i ovaj trajni umor nisu bili povezani samo sa pandemijom, već pre sa kvarom našeg unutrašnjeg sata ? Ovo je ono što Karina Antram, trener i autor knjige Fix Your Fatigue , objašnjava za Stylist UK. Ona navodi znakove ovog poremećaja i daje ključeve da ispravi svoj rekord.

Unutrašnji biološki sat- Kako je naše telo regulisano?

Pre svega, „to je unutrašnji sat, smešten u srcu mozga, koji nameće cirkadijalni ritam telu, poput dirigenta orkestra“, počinje Nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja .

Zaista, naše telo je isprekidano unutrašnjim biološkim satom. Regulisan prirodnim svetlom, ovaj sat kontroliše skoro svaku funkciju našeg tela. „Sistem spavanja/budnosti, telesna temperatura, krvni pritisak, proizvodnja hormona, otkucaji srca, ali i kognitivne sposobnosti, raspoloženje i pamćenje su regulisani cirkadijalnim ritmom“, precizira I’NSERM.

Ali, „kvar sata može da se manifestuje određenim simptomima”, precizira Karina. Tačnije, prema rečima stručnjaka, svaki pojedinac ima hronotip – kao ranoranilac ili neko ko kasno ustaje – i „ kada počnemo da radimo van našeg prirodnog genetskog hronotipa, to može da izazove energetske probleme“, objašnjava trener.

 

Unutrašnji biološki sat, kvarovi i simptomi

„Postoji mnogo razloga zašto sat ne radi kako treba, kao što je količina veštačkog svetla kojoj smo izloženi, koliko često putujemo ili vreme koje provodimo pred ekranom . Mogu se dodati i drugi, na primer, ako vaš posao uključuje rad do kasno uveče a vaš hronotip je da ste ranoranilac, možete početi da doživljavate cirkadijalno neusklađenost”, objašnjava Karina Antram.

Pored ovih višestrukih faktora, naša genetika može dovesti do toga da naš sat redovno izlazi iz poretka. A „patologije ( depresija , anksioznost, rak) takođe mogu da promovišu desinhronizaciju unutrašnjeg sata. Individualno ponašanje (loša higijena sna i svetlosti) takođe može biti odgovorno za ili naglasiti“ ove unutrašnje poremećaje, dodaje I’NSERM.

Srećom, da bi se prepoznao ovaj poremećaj, postoji mnogo znakova. Dakle, fizička i emocionalna iscrpljenost, abnormalna promena raspoloženja, pospanost tokom dana, gubitak budnosti ili čak problemi sa pamćenjem bi trebalo da vas upozori .

I dok se „znakovi koje ljudi doživljavaju razlikuju od osobe do osobe“, upozorava Karina , sve što vam se čini „pogrešnim“ može biti simptom.

Unutrašnji biološki sat i reset

Ali dok ovaj ritam reguliše sve naše vitalne funkcije, neophodno je da ga ponovo uskladimo. Da biste to uradili, pre svega, održavajte rutinu ustajanja i odlaska u krevet što je moguće redovnije. Čak i vikendom. Dakle, kada se osećate umorno, ne gurajte svoje telo da ostane budno: „što se više uskladite sa svojim prirodnim satom, to ćete imati više energije. Zato potrudite se da legnete čim ste umorni“, dodaje trener.

Još jedan savet: pazite da se uveče ne prejedate, a poslednji obrok  treba da imate najmanje dva sata pre odlaska na spavanje. „Pauza za varenje [idealno 12 sati] je važan jer omogućava vašem telu da se usredsredi na pripremu tela za san “, objašnjava Karina. Dakle, uveče izbegavajte hranu koja je preteška za varenje, ali i ne večerajte posle 20 časova. Još jedna neophodnost: dok naš unutrašnji sat reguliše svetlo, izlažite se izvorima prirodnog svetla što je više moguće tokom dana.

Ne zaboravite da razbistrite glavu pre nego što zaspite, tako što ćete oterati stres. „Pokušajte da izbistrite um pre spavanja tako što ćete zapisati frustracije, brige ili radnje od dana“, predlaže Karina

Konačno, kladite se na „kvalitetnu posteljinu, urednu, tihu i mračnu sobu i minimalno vreme ispred ekrana pre spavanja“.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: cottonbro studio via Pexels