1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Uklanjanje bukalne masti je...

Uklanjanje bukalne masti je najnoviji trend, ali: koliko je štetan?

10. март 2023.

| Hana Dunđerov
Instagram lice više nije Kylie Jenner. To je sada lice Belle Hadid

Zbogom bucmastim Instagram licima – trend su izdignute jagodice i upali obrazi. Za sve možemo da zahvalimo novom trendu u svetu plastične hirurgije: uklanjanje bukalne masti.

Fileri za lice sa hijaluronskom kiselinom i sopstvenom masnoćom doneli su ogromnu promenu na tržištu estetskih tretmana i plastičnih intervencija. Komplikovane i skupe hirurške procedure su zamenjene modernim, a Instagram lepota je stavljena na raspolaganje mnogo većoj grupi žena. Jednostavno, dostupnija je. Srcolika lica, sićušni nosevi, natečene usne i bucmasti obrazi – ovo je takozvano Instagram lice, koje su od 2016. priželjkivali milioni žena, a koje je, zahvaljujući širenju filera, sada dostupno svima. Poslednjih godina nismo mogli da zamislimo influenserku bez pomenutih tipičnih crta lica. Pre nekoliko meseci, međutim, počela je posebno izražena promena u oblasti plastične estetike: bucmaste obraze su počeli da se zamenjuju oštrim jagodicama i gotovo bolesno upalim licima.

Instagram jezikom rečeno: do skora su svi želeli lice Kylie Jenner, a sada bi svaka htela da izgleda kao Bella Hadid.

Negativni efekti filera

Prema mišljenju estetičara, ovakvoj promeni doprinelo je otkriće neželjenih efekata filera. Za njih se u početku mislilo da su eliksir mladosti, da bi se otkrilo da oni  mogu da migrigraju i nanesu priličnu štetu.

O migraciji filera govorimo kada se hijaluronska kiselina pomeri sa mesta gde je prvobitno ubrizgana i izazove neprirodno izobličenje lica. Fenomen se obično javlja kada neko preteruje sa upotrebom filera, ili kada specijalista koji obavlja proceduru nije dovoljno iskusan i koristi neodgovarajuću tehniku.

Zašto su sve ove nove informacije o filerima izašle upravo sada? Čini se da ni lekari ni pacijenti donedavno nisu bili upoznati sa ovim detaljima. I mnogi možda ne znaju za njih do danas.

Rastvaranje filera je moguće, ali ne postoji neka vrsta čudotvornog oružja. Rastvaranje hijaluronske kiseline se vrši ubrizgavanjem enzima koji se zove hijaluronidaza, i iako se postupak smatra bezbednim, treba ga koristiti samo ako je problem zaista veliki. Zašto? Zato što uz filere, ovaj enzim može da rastopi i okolna tkiva. Da ne pominjemo da je procedura prilično bolna.

Novi trend: uklanjanje bukalne masti

A onda se među zvezdama pojavio novi trend: uklanjanje bukalne masti, Naravno, svet je odmah krenuo u novom pravcu. Uklanjanje bukalne masnoće nije ništa novo, poznate ličnosti već duže vreme koriste ovu proceduru kako bi suzile svoje lice. Međutim, obični smrtnivi do nedavno nisu ni znali da takav postupak postoji.

Umesto punih usana i malih noseva, vidimo definisane vilice i jagodice. Jagodice su naglašene sa malo filera, a bukalni masni jastučići su uklonjeni sa obraza. Ovim možete postići posebno izgled Belle Hadid.

Ali, baš kao i fileri na licu, uklanjanje bukalnih jastučića takođe ima svoje nedostatke. Veoma je važno biti svestan, na primer, da se ovaj postupak ne može poništiti. Uklonjeni masni jastučići ne mogu da se vrate, promena je za ceo život – a upravo to će, prema rečima lekara, za nekoliko godina izazvati probleme pacijentima koji su sada zadovoljni rezultatima zahvata. Zbog nedostatka masnoće na licu, znaci starenja mogu kasnije biti mnogo vidljiviji. Upravo zbog toga stručnjaci ovu intervenciju preporučuju samo onima čija su lica već punija, a dovoljno masnoće ostaje na obrazima i nakon uklanjanja bukalnih jastučića.

Da li mi treba ova intervencija?

Pre nego što se bezumno podvrgnete najnovijoj i najmodernijoj kozmetičkoj proceduri, trebalo bi da zastanete na trenutak i iskreno odgovorite na sledeće pitanje:

zašto želite da promenite svoj izgled?

Da li želite da izgledate kao vaša omiljena zvezda? Da li osećate da možete da budete popularni samo ako dođete u red i napravite isto lice kakvog su društveni mediji puni? Ili jednostavno želite da se osećate bolje u svojoj koži? Ali da li će vam ove intervencije zaista pomoći da se osećate bolje?

Trendovi lepote dolaze i odlaze, stalno se menjaju i često su u suprotnosti. Umesto da jurimo za zamišljenim savršenstvom (beznadežno), bilo bi mnogo bolje za sve naše mentalno (a verovatno i fizičko) zdravlje ako bismo konačno pokušali da prihvatimo i zavolimo sebe.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Dimitrios Kambouris / Staff,/GettyImages