1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Teško se budite ujutru?...

Teško se budite ujutru? Treba vam više proteina

19. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Ujutro, čak i nakon obilnog doručka i osvežavajućeg tuširanja, da li vam je teško da se pokrenete? A šta ako je za to kriva hrana koju jedete za doručak? 

Teško se budite ujutru? Zašto je to tako? Da li je doručak najvažniji obrok? Stručnjaci na kraju nisu tako sigurni. Ipak, slažu se da će sastav prvog obroka u danu uticati na nivoe energije tokom dana. Jer, „telo koristi mnogo rezervi energije za rast i popravku tokom noći. Uravnotežen doručak može da napuni energiju“, kaže dijetetičar Sarah Elder za BBC.

Ali mnogi ujutru konzumiraju namirnice koje im neće pomoći da se izbore sa svim obavezama tokom dana, a naročito namirnice koje sadrže malo proteina. „Proteini su, uz ugljene hidrate i masti, jedna od tri glavne porodice makronutrijenata, odnosno jedan od sastojaka hrane koji doprinose unosu energije“, precizira ANSES. Koju hranu sa niskim sadržajem proteina treba da izbegavate za doručak i kako da sastavite istinski energičan jutarnji obrok?

Teško se budite ujutru: Šta treba da jedete

Doručak deluje kao gorivo za organizam i psihu. Dakle, njegov idealan sastav će biti zdrava hrana, sa malo šećera. I  trebalo bi da nas napuni energijom za ceo dan. A pre svega da nam pomogne da nam energija bude na maksimumu na samom početku dana. Dakle, da biste bili u vrhunskoj formi, šta je bolje od konzumiranja proteina?

Žena od 55 kg treba da jede 44 g proteina dnevno, a mafini i drugi industrijski kolači, na primer, imaju samo 4,5 g proteina u proseku, prema HuffPost UK. Što se tiče tostiranih sendviča, putera, džema i/ili namaza, oni imaju samo oko 6 g proteina (osim ako ne dodate jaje, parče šunke ili sira).

Veoma trendi, banana hleb sadrži samo 2,6 g proteina, nastavljaju engleski mediji. Ostala hrana koju treba izbegavati nakon buđenja: industrijske žitarice, tj. peciva od belog brašna. Osim što imaju malo proteina, bogati su šećerima i naglo podižu šećer u krvi kada skočite iz kreveta.

Teško se budite ujutru: Kako sastaviti proteinski

doručak

Ali zašto davati prednost hrani bogatoj proteinima ujutru, kada žudimo za šećerom? „Proteini su odlični za doručak, jer daju telu nešto da „sagori“ kako bi proizveo energiju. Važno je da se ovaj izvor napuni ujutru“, objašnjava Lindsay Raffale, trener zdravlja i ishrane, za magazin Bustle. Ali to nije sve: proteinima morate dodati druge hranljive materije. „Proteini vam pomažu da se duže osećate sitima […] A, u kombinaciji sa ugljenim hidratima i mastima, [doručak] pomaže da nivo šećera u krvi bude stabilan“, dodaje Very Well Fit. Dakle, da biste se probudili ujutru, favorizujte jaja, šunku, ćuretinu, mlečne proizvode (skir, sveži sir), ali i mahunarke, kao što su sočivo ili leblebije (koje možete jesti u obliku hleba ili brašna u proteinskim palačinkama).

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Arx0nt/gettyimages.co.uk