Terapija hladnom vodom: Šta je to u stvari?

14. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Da li vas zanima šta se krije iza imena: terapija toplom vodom?

Osećate manjak energije, stalno ste umorni ili generalnoslabi? Verovatno ste do sada čuli neke entuzijaste kako buncaju o hladnoj vodi. Zvuči čudno, svakako, ali s obzirom na to da se terapija hladnom vodom sve češće primenjuje, vreme da pročitate o bezbroj njenih navodnih zdravstvenih prednosti.

Od dugovečnosti do poboljšanog metabolizma, čini se da hladna voda leči sve. Neki ljudi koji pate od ekcema čak redovno koriste hladnu vodu kako bi smanjili neprijatne simptome. Hipokrat je najstariji zabeleženi mega obožavalac hladne terapije, on je svoja iskustva dokumentovao još 370. godine pre nove ere.

Terapija hladnom vodom je danas deo wellnes rutine slavnih uključujući Madonnu, Lady Gagu, Mirandu Ker i Nicole Kidman. Da li smo već izazvali vaše interesovanje?

Šta je terapija hladnom vodom?

Kao što ime kaže, ovaj ritual uzima u obzir navodne terapeutske prednosti hladnoe vode. Pitate se koliko je hladno, pa, dovoljno hladno? Dr Majkl Barniš, šef genetike i ishrane u REVIV klinici smatra da se dobri rezultati postižu ispod 15 stepeni C.

Koje su prednosti terapije hladnom vodom?

Ili, šta nam sve obećava ova terapija? Prednosti su još uvek žestoko osporavane u naučnom svetu, ali wellnes stručnjaci se prosto kunu u njih. Vi odaberite kojoj ćete se strani priključiti.

Veruje se da terapija hladnom vodom:

Pojačava imuni sistem
Poboljšava cirkulaciju
Produbljuje san
Povećava nivoe energije
Smanjuje upalu
Poboljšava metaboličke funkcije
Poboljšava raspoloženje.

Neki wellnes stručnajci čak idu dotle da hladnu vodu nazivaju eliksirom života i tvrde da ona produžava živorni vek. Ali…

Koje su prednosti hladne vode naučno dokazane?

Šta su istraživači do sada zapravo dokazali?

Mala studija o biciklistima iz 2011. godine zaključila je da terapija hladnom vodom smanjuje simptome DOM-a, ili odloženog početka bolova u mišićima. Dakle, ako vas boli do ludila posle svakog  treninga, posebno kada isprobavate novi sport ili ste imali pauzu, hladan tuš može vas spasiti.

Kako ovo funkcioniše? Hladnoća otupljuje bol tako što sužava krvne sudove, što zauzvrat pomaže u smanjenju otoka. Zato je led odličan lek za bilo šta, od uboda pčela do uganuća zglobova.

Kripterapija, sestrinska terapija terapiji hladnom vodom, takođe koristi tehnologiju za smanjenje telesne temperature. Studije su pokazule da krioterapija poboljšava performanse, smanjuje upalu i pomaže u oporavku od treninga. Jedina razlika je što je krioterapija skuplja.

Ako je terapija hladnom vodom tako sjajna, zašto to svi ne rade?

Ah—to je staro pitanje. Jednostavno rečeno, niz razloga. Pre svega – naše navike. Skandinavci vekovima praktikuju terapiju hladnom vodom, zajedno sa mnogim zemljama sa hladnijom klimom, poput Čilea i Kanade.

Kako koristiti terapiju hladnom vodom?

Ako želite da iskoristite prednosti terapije hladnom vodom, morate prihvatiti da će vam biti neprijatno. Najbolji način da prvo isprobate terapiju hladnom vodom je kod kuće pod tušem.

  • Nakon što ste se istuširali na normalnoj temperaturi, ostanite pod vodom.
  • Postepeno smanjujte temperaturu vode
  • Svaki put kada temperatura padne, trebalo bi da se osećate neprijatno, a zatim ponovo prijatno, relativno brzo.
  • Cilj je doći do temperature na kojoj neprijatno osećanje traje i ne jenjava.
  • Pokušajte da izdržite što duže možete, ali opet ne duže od nekoliko minuta – maksimalno 5. Može vam trebati nekoliko hladnih tuševa da biste stigli do trajanja do 5 minuta.

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: Nastico/gettyimagesplus