1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Šta je terapija zvukom...

Šta je terapija zvukom i zašto je Meghan Markle toliko voli?

18. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
U pitanju je jedan od najvećih trendova za 2023...

Da li ste ikada čuli za zvučnu terapiju? Takođe poznata kao lečenje zvukom, drevna praksa se vekovima koristi za ublažavanje stresa, podsticanje opuštanja i još mnogo toga.

Tokom poslednjih nekoliko godina, nastavlja da raste u popularnosti. Pretrage za zvučnim kupatilima porasle su za 83% ove godine, prema izveštaju SpaSeekersa. Sa novinama koje izveštavaju da je čak i čvrst favorit u wellness rutinama zvezda poput Meghan Markle (Megan Markl) i Kendal Jenner (Kendal Džener). I samo izgleda da će nastaviti da raste, sa popularnim lancem teretana David Lyoid (Dejvid Lojd) klubovima koji će pokrenuti sopstvene treninge za lečenje zvukom, a stručnjaci predviđaju zvučnu terapiju kao jedan od najvećih trendova u wellnesu za 2023 .

Šta je zvučna terapija?

Praksa lečenja koristi posebno dizajnirane posude koje proizvode niskofrekventne zvukove. Oni se zauzvrat mogu kombinovati na više različitih načina kako bi se poboljšalo oslobađanje od stresa, anksioznosti i još mnogo toga.

„Termini zvučna terapija i lečenje zvukom se često koriste naizmenično“, objašnjava Farzana Ali, terapeutkinja zvukom. Iako se zvučna terapija obično odnosi na postavku jedan na jedan „sa refleksivnom terapijskom praksom“, ona može imati slične prednosti, objašnjava ona.

„Isceljivanje zvukom je holistički tretman koji koristi zvuk i vibracije da izazove mirnije stanje uma i opuštenije telo. Zamislite to kao meditaciju bez napora“, nastavlja ona.

Šta možete očekivati od sesije?

„Leži se ispod udobnih ćebadi dok praktikant svira duboko harmonične zvuke. Ne morate ništa da radite – jednostavno se zavalite i slušajte“, nastavlja Ali.

Trener koji vodi sesiju će proizvoditi zvukove iz opreme uključujući kristalne ili bakarne  činije, zvučne viljuške i još mnogo toga.

Prema rečima profesionalca, vaš mozak ne može a da ne reaguje pozitivno, sa prednostima koje obuhvataju odmor, opuštanje i mentalnu smirenost. „Aktivira i nervni sistem, što znači da smanjuje i broj otkucaja srca i disanja, kao i krvni pritisak“, objašnjava Ali.

Isceljivanje zvukom takođe menja stanje našeg moždanog talasa, to će nas odvesti u opušteno alfa- dominantno ili sanjivo teta -dominantno stanje“, nastavlja ona. „Osećaćete se manje pod stresom ili anksioznošću i smirenije i pozitivnije.“

Želite da pokušate sami? Isprobajte ovu zvučnu kupku na YouTube-u ili pogledajte još video snimaka The Sound Therapista .

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: microgen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate