1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Smanjenje unosa šećera je...

Smanjenje unosa šećera je veoma važno za poboljšanje zdravlja, a evo i zašto

01. август 2023.

| Snežana Vranić
Šećer nam je neophodan, ali su veoma važne količine u kojima ga unosimo.

Smanjenje unosa šećera preporučuju svi lekari i ono je jedna od ključnih stvari za poboljšanje vašeg zdravlja.  A evo i zašto.

Zašto je važno smanjenje unosa šećera?

Prvenstveno, veoma je važno da razumete da smanjenje unosa šećera ne podrazumeva i njegovo potpuno eliminisanje. Šećer je ugljeni hidrat i u normalnoj dozi, on je neophodan kao gorivo za pravilno funkcionisanje organizma. Problem nastaje kada je unos šećera veći od onoga što organi poput jetre mogu da sintetizuju, a potom se višak šećera prenosi i u druga tkiva gde nije potreban.

Međutim, stručnjaci ističu razliku između šećera prisutnog u hrani poput voća i skrivenog dodatog šećera u ultra prerađenoj hrani. Saharoza i visoko fruktozni sirup (HFCS) su glavni šećeri koje možemo naći u industrijalizovanoj hrani. Zato se mogu naći u slatkim napitcima, dezertima, jogurtima i prelivima za salatu.

Glavni problem je što je prehrambena industrija smislila stotine načina da daju nadimak dodanom šećeru kako ga ne bi uočili golim okom. Postoji najmanje 61 naziv za šećer na etiketama hrane.

Smanjenje unosa šećera: Koje su prednosti?

Iako deluje nemoguće smanjiti nivoe konzumiranja šećera, to nije tako. Nije neophodno da se pridržavate preterano restriktivne dijete da biste videli rezultate i osetili poboljšanje u svom telu. Drew Ramsey (Dru Remzi), profesor na Univerzitetu u Kolumbiji, objasnio je da šećer favorizuje proizvodnju hormona sreće u našem mozgu i u tome leži potreba da ga konzumiramo kako bismo imali prijatan osećaj. Međutim, to ne znači i da on izaziva zavisnost jer od momenta kada mozak prestane ga ga prime, on ga ne traži ponovo.

„Ljudsko telo stvara hiljade moždanih ćelija svakog dana i one su uvek u stanju popravke i pokušavaju da naprave nove veze, velikim delom zahvaljujući neurohemijskom neurotrofnom faktoru koji potiče iz mozga (ili BDNF)“,objasnio je Ramsey. Prekomerni unos šećera potiskuje proizvodnju ovog faktora i odlaže proces regeneracije mozga.

Osim toga, stručnjaci se slažu da prekomerna konzumacija slatke hrane negativno utiče na visok stepen upale u različitim organima, uključujući i kožu. Creva takođe imaju benefite od smanjenja unosa šećera jer njegov prekomeran unos može izazvati prekomerni rast crevnih bakterija što dovodi do poremećaja ravnoteže jednog od najvažnijih organa.

 

Izvor vesti: www.marieclaire.perfil.com

Izvor slike: Rostislav_Sedlacek/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate