Uz ove namirnice vaše telo će neverovatnom brzinom proizvoditi kolagen
Namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena su...
03. јануар 2024.
| Stana LukovićMozak ima izrazito važnu funkciju jer kontroliše funkcionisanje tela, komunikaciju, donošenje odluka i sposobnosti rešavanja problema.
Zapravo, on je najcenjeniji organ u telu. Dakle, prirodno je implementirati zdrave navike kako biste svoj mozak održali u vrhunskoj formi, a ova vam hrana može pomoći u održavanju mozga mladim.
Savete donosi dr. Bret Osborn, sertifikovani neurohirurg, šef odeljenja u medicinskom centru St. Mary’s, i predsednik i osnivač Senolytixa, ustanove za preventivnu zdravstvenu negu i sprečavanje starenja u West Palm Beachu na Floridi, prenosi EatThisNotThat.
„Kao i telo, mozak zahteva odgovarajuću hranu kako bi optimalno funkcionisao. Srećom, priroda nudi niz namirnica koje nisu samo ukusne, već i korisne za zdravlje mozga.
Primetićete da većina navedenih namirnica ublažava upalu koja je glavna podloga procesa starenja i nezaraznih bolesti povezanih sa starenjem koje ne utiču samo na mozak, već i na telo“, istakao je doktor Bret.
Borovnice su bogate antioksidansima zvanim antocijanini, koji pomažu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upala.
Studije pokazuju da redovna konzumacija borovnica može poboljšati pamćenje i odgoditi kognitivni pad povezan sa starenjem.
Borovnice je lako implementirati u ishranu jer mogu postati deo kaše ili dodatak pahuljicama, a možete ih jesti sirove i lako poneti sa sobom.
Masnija riba poput skuše, lososa i sardina sadrži obilje omega-3 masnih kiselina koje imaju protivupalna svojstva.
„Ove esencijalne masnoće ključne su za održavanje zdravlja mozga i povezane su s poboljšanim pamćenjem, regulacijom raspoloženja i smanjenim rizikom od kognitivnog pada“, ističe dr. Osborn.
Lisnato povrće glavna je namirnica većine dijeta, ali povrće poput kelja i spanaća puno je antioksidansa, minerala i vitamina koji su sjajni za zdravlje vašeg mozga.
Dr. Osborn naglašava da upravo ono omogućava zdravu funkciju mozga smanjujući upale i poboljšavajući kognitivne performanse.
Jaja su jednostavna za pripremu, a možete ih implementirati u svaki obrok.
Zapravo, jaja sadrže kolin, koji je bitan nutrijent koji proizvodi acetilkolin, neurotransmiter važan za pamćenje i kognitivnu funkciju.
Ovo povrće često je na lošem glasu, ali je jako zdravo za vaš um i telo.
Kako ističe stručnjak, brokoli sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga.
Dr. Osborn Dodatno ističe da je sulforafan takođe preventivno sredstvo protiv raka, posebno za rak dojke, piše Idesh.
Izvor slike: Photo by Jasmin Schreiber on Unsplash
Namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena su...
Doručak po receptu Danijele Dimitrovske - zdrav i brzo se priprema