1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Preskakanje doručka uništava naš...

Preskakanje doručka uništava naš imuni sistem

03. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Iako redovno čujemo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, nova istraživanja podržavaju ideju da je preskakanje prvog jutarnjeg obroka loše za naše zdravlje. Prema studiji, sprovedenoj na uzorku miševa, ne konzumiranje hrane neposredno nakom buđenja slabi naš imuni sistem i povećava rizik od infekcija.

Od detinjstva smo čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ali već nekoliko godina, pomama za povremenim postom (intermittent fasting) utiče na to da ne jedemo u prvim satima nakon buđenja.

Kada neki ljudi hvale pozitivne efekte fastinga na telo, omogućavajući organizmu, a posebno digestivnom sistemu da se odmore, drugi upozoravaju na njegove potencijalne štetne posledice po zdravlje. A posebno na imuni sistem.

Argument je podržan novom studijom, objavljenom 23. februara 2023. u časopisu Immunity. Da bi došli do svojih rezultata, istraživači su analizirali dve grupe miševa. Prva grupa je jela nakon buđenja, dok je druga grupa miševa preskakala doručak i prvi obrok su imali tek od ručka.

Preskakanje doručka i zdravlje

„Istraživači su nastojali da bolje razumeju kako post – od relativno kratkog posta od samo nekoliko sati do ozbiljnijeg 24-časovnog posta – utiče na imuni sistem“, rezimira The Independent.

Prvo, kod miševa koji su preskočili doručak, istraživači su primetili „razliku u broju monocita, belih krvnih zrnaca napravljenih u koštanoj srži koja se kreću po telu, gde igraju mnoge suštinske uloge, od borbe protiv infekcija do srčanih bolesti , do raka“, nastavlja Medicalxpress .

Tačnije, nakon 4 sata posta (od trenutka buđenja), 90% monocita je nestalo iz krvotoka miševa koji su preskočili doručak.

„Kod gladnih miševa, istraživači su takođe otkrili da su se ćelije vratile u koštanu srž da bi prezimile i da je proizvodnja novih ćelija u koštanoj srži smanjena. Ćelije su duže preživele zbog svog boravka u koštanoj srži. Isto tako, ćelije stare drugačije od monocita koji su ostali u krvi“, objašnjava studija.

Paralelno, uzorci krvi uzeti iz druge grupe nisu pokazali slične promene.

„Telo je manje sposobno da se bori protiv infekcija“, čak i nakon prekida posta
Nakon 24 sata, naučnici su ponovo uveli hranu miševima koji su gladovali. „Posle jela, više monocita je ponovo primećeno u njihovom krvotoku. Ipak, ovaj porast izmenjenih monocita doveo je do povećanog nivoa upale zbog čega bi njihova tela bila manje sposobna da se bore protiv infekcija „, objašnjava Earth.

„Ponovno uvođenje hrane stvara talas monocita koji preplavljuje krv, što može biti problematično za sposobnost tela da odgovori na izazove kao što je infekcija“, dodaje vodeći autor studije, dr Filip Swirski (Filip Svirski).

„Postoje dokazi koji govore o prednostima posta. Ali naša studija daje reč opreza jer sugeriše da takođe može postojati kvaka, posebno kada preskakanje doručka nosi rizik po zdravlje“, zaključuje Filip, napominjući da je potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se podržali ovi nalazi.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Maria Korneeva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate