1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Poremećaj ciklusa i godine:...

Poremećaj ciklusa i godine: Kako starost utiče na ciklus?

28. јануар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Da li su i kako poremećaj ciklusa i godine povezani?

Da li su i kako poremećaj ciklusa i godine povezani, pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Kao tinejdžerima, sasvim je normalno da nam menstruacije dolaze neredovno, nekad prerano, nekad prekasno. S druge strane, može biti čak i ozbiljan razlog ako naš ciklus nakon dvadesetih počne da postaje nepredvidiv.

Iako je po knjižici ženski ciklus 28 dana, sasvim je normalno da se kod svakog pojedinca razlikuje nekoliko dana. Prema rečima stručnjaka, o poremećaju ciklusa možemo govoriti ako menstruacija dođe prerano, pre 21 dan, ili prekasno, posle 35 dana.

Na ciklus žene mogu uticati brojni spoljašnji i unutrašnji faktori – uključujući godine, hormonske probleme, fizičke ili mentalne promene, uticaje okoline i moguće bolesti – i mogu nas lako izbaciti iz ritma. Ženski ciklus je stoga izuzetno osetljiva mašina, što dokazuje istorija ženskih članica porodice Kovač.

 

Poremećaj ciklusa i godine- „To je kao rolerkoster“

Šesnaestogodišnja Lily (Lili) je prvu menstruaciju dobila sa 13 godina, a kako kaže, njen život je od tada bio uzaludan. Menstruacija joj je i dalje nepredvidiva, nekad češće, nekad ređe, a nekad i izostane. A ako to nije bilo dovoljno, dužina krvarenja se često menja: ponekad traje 3-4 dana, drugi put traje 7 dana. Lily u početku nije razumela ovu konfuziju, plašila se da njen nepravilan ciklus ukazuje na neku nevolju. Da bi umirila ćerku, njena majka Christi (Kristi) ju je odvela kod ginekologa. Na kraju, specijalista je uspešno odagnao Lilynu zabrinutost i rekao joj da je nepravilan ciklus u adolescenciji sasvim prirodna pojava, jer se telo u ovom trenutku još razvija, hormonalni sistem sazreva i formira se.

„Više od godinu dana“

Problem neredovne menstruacije nije nepoznat ni Christy. Ciklus 38-godišnje majke preokrenuo se pre četiri godine, nakon rođenja Lilynog mlađeg brata. Pošto tada nije mogla da doji, sada se posebno sprema da svog sina hrani majčinim mlekom, ako je moguće, što je duže moguće. Međutim, u početku nije bila svesna da će dojenje uticati na njen ciklus. Uzalud je čekala, ali nakon drugog porođaja menstruacija počinjala, a kada su meseci prolazili bez menstruacije, pozvala je svog doktora da se požali na svoj problem. Tada je majka saznala da je i poremećaj ciklusa nakon porođaja sasvim prirodna pojava. Zbog hormonalnih promena povezanih sa trudnoćom i porođajem, sasvim je individualno kada će nekome ponovo početi menstruacija nakon porođaja i da li ciklus počinje odmah ili u početku ostaje nepravilan. Neke žene dobiju menstruaciju u mesecu nakon porođaja, dok kod drugih ciklus počinje ponovo samo nekoliko meseci ili čak godinu ili dve nakon porođaja. A ako to nije bilo dovoljno, njen doktor je takođe rekao da dojenje takođe može uticati na ponovno pokretanje ciklusa. Nivo prolaktina, hormona odgovornog za pokretanje i održavanje lučenja mleka, ostaje visok u organima onih koji svoje bebe kontinuirano hrane majčinim mlekom i nakon porođaja. A ako je nivo prolaktina viši od normalnog, ovulacija i menstruacija izostaju, ili ako se pojave, mogu biti neredovne. Nivo prolaktina počinje da se smanjuje tek kada nakon što buduća majka počne manje doji, pa se menstrualno krvarenje može vratiti vremenom. Christy je redovno dojila sina do njegove prve godine, a do tada je sve ređe počela da doji. Srećom, njeno krvarenje se konačno vratilo godinu i po dana nakon porođaja i ušlo u dobro poznati ritam.

 

Poremećaj ciklusa i godine-  „Novi početak“

Kako kaže Lilyna baka, Magdolna, poremećaj ciklusa za nju je bio preteča novog početka. Sa 50 godina primetila je da su joj menstruacije sve neredovnije. Trajalo je kraće nego ranije, ali bilo je trenutaka kada je u potpunosti izostala. U to vreme, Magdolna je već naslutila da menstrualni poremećaji u njenim godinama signaliziraju važnu promenu: plodna faza njenog života polako se bliži kraju i ona ulazi u menopauzu. Ne poriče da se duboko u sebi plašila promena koje je čekaju, ali je dobro znala da uvek može da računa na podršku porodice i bila je uverena da će zajedno uspeti da prebrode teškoće.

Kada poremećaj ciklusa nije povezan sa našim godinama

Ako primetite da vam ciklus postaje nepredvidiv, svakako vredi posetiti svog ginekologa kako bi se isključili mogući zdravstveni problemi. Važno je znati da poremećaj ciklusa može biti uzrokovan raznim bolestima, na primer fibroidom, polipom ili neotkrivenim sindromom policističnih jajnika.

Ali neadekvatna, jednostrana ishrana, prekomerni ili premali dnevni unos hrane koja šteti telu, ili snažan fizički napor, kao što je intenzivna sportska aktivnost, takođe mogu poremetiti balans hormona i negativno uticati na proizvodnju estrogena. Na primer, vrlo je uobičajeno da izostane menstruacije zbog preteranog bavljenja sportom ili tokom rigorozne dijete.

Uzimanje određenih lekova takođe može da izazove poremećaje ciklusa, a životne situacije koje uključuju mentalno opterećenje i stres – kao što su ispitni rok ili venčanje – ili čak dugo putovanje mogu uticati na razvoj menstrualnog ciklusa.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Lari Bat/iStock/Getty Images Plus via Getty Images