1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Poliglutaminska kiselina: Šta je...

Poliglutaminska kiselina: Šta je i u čemu može pomoći?

17. фебруар 2023.

| Jovana Jevtić
Ukoliko ste se brinuli o tome da li je vaša koža dovoljno hidrirana, pogledajte jedan od najmodernijih rešenja za hidrataciju. Poliglutaminska kiselina: šta je ona i kako nam pomaže?

Jedna od najosnovnijih koraka kada je u pitanju nega kože jeste hidratacija. Za hijaluronsku kiselinu su svi čuli i već nam je jasno da ona pomaže koži da uvek bude hidrirana. Nalazi se u mnogim preparatima, a osim u hidriranju, eliminiše i znakove starenja. Međutim, znate li šta je poliglutaminska kiselina?

Poliglutaminska kiselina: Šta možemo očekivati kao rezultat?

U pitanju je rastvorljiv i biorazgradiv polimer koji nastaje polimerizacijom esencijalne aminokisline prisutne u telu, L-glutaminske kiseline. Ova kiselina koristi se kao ovlaživač. Otkrivena je još tridesetih godina prethodnog veka tako što je izolovana iz morske meduze.

U početku ova kiselina se koristila za ubrzavanje zarastanja kože, a od nedavno se koristi za negu kože zbog svojih veoma hidrantnih svojstava.

Kako pomaže koži?

Ova kiselina je nekoliko puta efikasnija od hijaluronske kiseline. Poliglutaminska kiselina stvara zaštitni sloj na koži koji sprečava gubitak vode i štiti kožu od spoljnih faktora.

Ako počnete da koristite poliglutaminsku kiselinu, ona će stimulisati vaš organizam da proizvodi što više supstanci koje su prirodni hidranti. Ova kiselina ima sposobnost da inhibira delovanje hijaluronidaze, enzima odgovornog za razgradnju hijaluronske kiseline koja je prirodno prisutna u koži. Na ovaj način ona sprečava dehidrataciju i pojavu bora. Dakle, ukoliko ste primetili prve znake starenja, možda je vreme da to usporite ili zaustavite.

Ukoliko koristite doze između 0,1% i 3% kiselina se smatra blagom i ne može naškoditi nijednom tipu kože. Međutim, nije dobro prekoračiti preporučenu dozu jer može doći do predoziranja. U tom slučaju kožna tkiva će oslabiti, a može se pojaviti i crvenilo.

Kako koristiti poliglutaminsku kiselinu?

Kao sastojak prisutna je u mnogim serumima, kremama, maskama, ali i nekim elementima šminke. Najbolje je nanositi je na suvu i čistu kožu lica i vrata, kao i na sva mesta na kojima imate suvu kožu.

poliglutaminska kiselina

PeopleImages/GettyImagesPlus

Poliglutaminska kiselina ima veliku molekularnu težinu, što znači da deluje samo na površinski sloj kože i ne može da prodre duboko. Ukoliko želite rezultate koji nisu samo u površinskom sloju kože trebalo bi je kombinovati i sa drugim elementima koji podstiču hidriranje, kao što je na primer hijaluronska kiselina, retinol, niacinamid, mlečna kiselina, ali i vitamin C.

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa poliglutaminskom kiselinom, uvek se možete više raspitati kod farmaceuta ili dermatologa. Nadamo se da ćete pronaći odgovarajuću dozu i način korišćenja i da će vam poliglutaminska kiselina zaista pomoći.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: schepniy/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate