1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Patite od kožne alergije?...

Patite od kožne alergije? Evo koja hrana je pogoršava!

24. maj 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Prema Inserm studiji objavljenoj 16. maja 2023., uravnotežena ishrana može da ograniči alergijske reakcije na koži. Poželjno bi bilo konzumirati povrće koje sadrži određene specifične hranljive materije.

Izazvane neodgovarajućim imunološkim odgovorom na jedinjenja prisutna u okruženju, kožne alergije su manje ili više teške u zavisnosti od pojedinca. Stepen ozbiljnosti obično varira u zavisnosti od nekoliko faktora, a jedan od glavnih je ishrana.

Zainteresovavši se za ovaj problem, tim istraživača sa Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i Instituta Curie upravo je objavio studiju prema kojoj bi odsustvo jedinjenja prisutnih u nekom povrću moglo da pogorša kožne alergije.

Kožne alergije i ishrana

Prema ovoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu eLife na engleskom jeziku, odsustvo jedinjenja prisutnih posebno u brokoliju i kupusu može pogoršati kožne alergije kod životinja. Naučnici su bili posebno zainteresovani za jedinjenja koja deluju na molekule prisutne u telu koje se nazivaju „receptor aromatičnog ugljovodonika (AhR). Ovi hranljivi sastojci su prirodno prisutni u korenastom povrću, kao što su brokoli , karfiol ili rotkvica.

Nedostatak ovih hranljivih materija kod nekoliko miševa je povezan sa povećanom upalom kože i pogoršanjem kožne alergije . Simptomi koji nisu bili prisutni kod miševa koji su hranjeni ishranom koja sadrži ova jedinjenja. Ako su prethodne studije već dokazale da su ova jedinjenja hrane povezana sa pogoršanjem inflamatornih bolesti creva, nijedna nije uspela da pokaže njihov uticaj na kožne alergije.

 

Kako objasniti pogoršanje kožnih alergija bez prisustva ovih komponenti? Prema studiji, naučnici su otkrili prekomernu proizvodnju molekula u epidermisu miševa, nazvanog TGF-beta, kada su komponente bile odsutne. Ova prekomerna proizvodnja bi poremetila normalno funkcionisanje kategorije imunih ćelija koje su isključivo prisutne u koži i koje funkcionišu kao „modulator kožnih imunoloških odgovora“.


„Naši rezultati sugerišu da bi neuravnotežena ishrana mogla da poveća alergijske reakcije kože kod ljudi kroz mehanizme koje smo precizno opisali“, podvukla je u saopštenju za javnost Elodie Segura (Elodi Segura), istraživač i direktorka studije na Instuitutu.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Happycity21/iStock/Getty Images Plus via Getty Images