1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Ostrige kao novi beauty...

Ostrige kao novi beauty sastojak

31. август 2023.

| Ranka Bulatović
Ako vas ostrige podsećaju samo na svečane obroke, iznenadićete se. Koriste se izradu kozmetičkih preparata. 

Ostrige kao novi beauty sastojak? Da, dobro ste čuli. Već nekoliko godina popularni su kozmetički aktivni sastojci iz mora. Naročito za hidrataciju i negu kože. Neki brendovi odlučili su da uvrste ekstrakt ostriga u svoje formule za negu kože.

Ostrige kao novi beauty sastojak: Od tanjira do kože

Ostriga, veoma popularna još od antike (ali se procenjuje da se konzumirala već u praistoriji), puna je vitamina (B12, E, B3, B5 itd.), proteina (aminokiselina), minerala (cink, bakar, gvožđe, a naročito kalcijum) i masnih kiselina (omega-3). Sve to im omogućava da se prilagode temperaturnim varijacijama.

A zbog čega se koristi u kozmetičkoj industriji? „Glavni sastavni elementi ostrige su delimično već prirodno prisutni u našoj koži“, objašnjava François Canac, hemijski inženjer kozmetolog i suosnivač brenda Edulis. „Oni će delovati kao pokretači procesa regeneracije ćelija kože.“

Konkretno, ovo bogatstvo vitaminima i mineralima, čini ostrige „glavnim saveznikom u borbi protiv znakova starenja“. I  to na nekoliko nivoa: masne kiseline neguju kožu tako da ona zadržava svoju gipkost; antioksidans, vitamin E ograničava delovanje slobodnih radikala u koži, čime se sprečava starenje kože; niacinamid deluje na pigmentne mrlje i daje sjaj koži; dok cink reguliše proizvodnju sebuma i izbeljuje fleke.

Neka od ovih svojstava mogu biti interesantna i za kosu, ali naš stručnjak priznaje da nisu testirani u formulacijama za kosu.

Ostrige kao novi beauty sastojak: Morsko blago

U kozmetičkoj industriji koriste se svi delovi ostrige – od ljuske do mesa. Brend Edulis je tako razvio ekstrakt iz mesa ostrige, hidrolizovan i kapsuliran u glini, kako bi se omogućilo postepeno oslobađanje aktivnih sastojaka.

U nekim proizvodima oni koristi puder od školjki ostriga, za lagani piling uz očuvanje mikrobioma kože. Puder od školjki ostriga  nalazi se u proizvodima za negu lica i tela brenda Perlucine.

Ostrealia i Blue Skincare izabrali su da koriste sedef, supstancu koja oblaže unutrašnjost školjki ostriga, sposobnu da ojača barijeru kože i podstakne njenu regeneraciju.

Kome su namenjeni preparati sa ekstraktom ostriga

Dobre vesti: pošto je reč o aktivnim sastojcima koji su biokompatibilni s kožom, „proizvodi za negu koji ga sadrže pogodni su za sve tipove kože – mladu i zrelu, čak i osetljivu, tokom cele godine“, kaže François Canac. Ništa ih ne sprečava da se kombinuju s proizvodima koji sadrže druge aktivne sastojke kao što su hijaluronska kiselina, kolagen ili vitamin C.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: George Doyle/gettyimages.co.uk