Osećate li se umornije početkom februara?

15. фебруар 2023.

| Hana Dunđerov
Da li ste znali da u februaru svake noći izgubite 18 minuta sna?

Ako ste u februaru umorniji nego inače, znajte da niste jedini. Zaista, prema istraživanju sprovedenom na ovu temu, drugi mesec u godini je onaj u kome se  najmanje odmaramo.

Prema Velikobritanskoj studiji o spavanju, u kojoj je učestvovalo 21.000 Engleza, u februaru nam treba čak osam minuta više da zaspimo. I to nije sve – spavamo još 10 minuta kraće nego u martu. Računica je jasna: svake noći gubimo oko 18 minuta sna.

Zimi spavamo kraće jer ima manje dnevnog svetla

Prema rezultatima istraživanja, naš san je lošiji zimi, a situacija se popravlja tek kada dan postane da biva duži.

U odnosu na januar, u februaru gubimo još dodatna tri minuta sna svake noći. Jedan dok se mučimo da zaspimo i još dva gubimo negde tokom perioda spavanja. Razlika ferbuar – mart još je drastičnija.

Zašto u februaru spavamo manje?

Ali kako objasniti ovaj disparitet između zimskog i letnjeg sna? Prema mišljenju stručnjaka, nedostatak svetlosti ima velike veze sa tim.

„Kraća obdanica tokom zime može imati veliki uticaj na ciklus spavanja i buđenja“, kaže dr. Nidhi Undevia, specijalista za probleme spavanja za Health.

Biološki sat je snažno regulisan ambijentalnim svetlom, svetlošću koja dolazi spolja. Ova svetlost nam daje signal da se probudimo i da ostanemo budni.  Signali ovog tipa nisu toliko izraženi zimi, iz očiglednog razloga. Ujedno, stalnoj pospanosti tokom februara, pogoduju i zagrejane kuće, loše osvetljene zgrade i nedostatak svežeg vazduha, što negativno utiče na kvalitet sna noću.

Kako dobro spavati zimi?

Dakle, koje dobre navike treba da usvojite kada dođu hladni meseci?

Pre svega, prisilite se da se otrgnete od svog toplog i udobnog kreveta.

„Pošto se osećamo umorno, veća je verovatnoća da ćemo duže ostati u krevetu. Ali ne postoji stvarna biološka potreba za više sna tokom zimskih meseci. Ako spavamo duže nego što smo navikli ili ako spavamo tokom dana,  to može da poremeti ciklus noćnog sna“, napominje dr Undevia.

Nastavite da vežbate, budite fizički aktivni ( idealno bi bilo na otvorenom da biste iskoristili prirodno svetlo), vodite računa o prohodnosti nosa kako vas ne bi budio začepljen nos ili hrkanje, izbegavajte teške večere i pregrejane spavaće sobe.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: ImageSource/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate

Zašto smo gladniji kada je hladno?

Zima se rimuje sa hladnoćom, slabim raspoloženjem i žudnjom za udobnom hranom. Štaviše, čini se da je naš apetit važniji tokom hladnih meseci, podstaknut željom za obilnim obrocima. Ali kako se ova desetostruka glad može objasniti?