1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Novi ekološki beauty trend:...

Novi ekološki beauty trend: Kozmetika bez vode

22. март 2023.

| Hana Dunđerov
Ekološki prihvatljivija, a podjednako efikasna

Vođeni ekološkom svešću, kozmetički brendovi lansiraju sve više kozmetičkih proizvoda koji ne sadrže vodu. Da li je to element koji čini više od 70% većine krema i šampona postao javni neprijatelj broj jedan?

Marketinške analize pokazuju da je ovakav trend posledica težnji, ne kozmetičke industrije, nego samih potrošača. Jednostavno, kupci danas, a naročito mladi kupci, zahtevaju od brendova da se izjasne o nekim vrlo važnim pitanjima. Ako nemaš stav – nestaješ sa tržišta.

A kozmetički proizvod bez vode poklapa se sa trendom prečišćenih, bezlaktoznih ili bezglutenskih proizvoda u hrani. On im je bukvalno analogija, jer kada u kozmetici nema vode, onda u njoj nema ni konzervansa.

Kakva je to kozmetika bez vode?

Gotovo da nema proizvoda sa tržišta koji se ne može napraviti na ovaj način. To su kreme, ulja, balzami, čvrsti sapuni, parfemi…  Bezvodna sredstva za negu kože postoje još od četrdesetih godina prošlog veka, ali je njihov uzlet počeo tek sada. Ovi proizvodi formulisani su na bazi biljnih ulja ili biljnih putera i proizvođači tvrde da su jednako efikasni kao i tradicionalno napravljeni proizvodi.

Ekološke prednosti kozmetike bez vode

Osim što „bez vode“ znači „bez konzervansa“, ovakvi proizvodi podrazumevaju i ambalažu koja nije plastična. A kada nema plastične ambalaže, proizvodi su manjeg gabarita, manje zahtevni za prevoz, pa utiču i na ovaj aspekt zagađenja.

Kozmetika bez vode nalazi se i u ponudi luksuznih brendova koji čak tvrde da ne prave ni otpadne vode – mašine se čiste alkoholom, a koriste se silikonski kalupi, Gotovo savršeno – zar ne?

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: netrun78/gettyimagesplus