1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Niskomasna dijeta: Štitnjači trebaju...

Niskomasna dijeta: Štitnjači trebaju masnoće!

13. mart 2023.

| Ranka Bulatović
Niskomasna dijeta je jedan od novijih trendova u ishrani koji se brzinom svetlosti proširio po celom svetu.

Ljudi ne samo da se opredeljuju za ishranu s niskim udelom masti, već idu toliko daleko da u potpunosti izbacuju masnoće iz ishrane. Ako i vi želite da krenete njihovim stopama, razmislite još jednom. Masnoće su nam i te kako potrebne.

Niskomasna dijeta: Je li stvarno toliko dobra?

Francuzi jedu toliko putera, a izgleda da nemaju pandemiju gojaznosti. Italijanska i grčka kuhinja se ne mogu zamisliti bez ogromnih količina maslinovog ulja i čini se da i njima dobro ide. Pre 100 godina, naši preci jeli  su slaninu i puter kao okosnicu svoje svakodnevne ishrane i nisu imali problem s težinom ili kardiovaskularnim oboljenjima. A šta je danas dešava? Pa, kreirali smo dijetu s niskim sadržajem masti koja obećava da ćemo skinuti kilograme, sprečiti srčana oboljenja i sačuvati celokupno zdravlje. Da li je zaista tako?

Zašto su nam potrebne masnoće?

Krenimo od početka. Nisu sve masnoće iste! Devedesetih godina prošlog veka,neko je otkrio da trans masti ozbiljno ugrožavaju zdravlje. Ove masti se stvaraju u industrijskom procesu koji dodaje vodonik tečnim biljnim uljima kako bi ih učinio čvrstim. Naziv za trans masti je „delimično hidrogenizovana ulja“. Veoma su jeftine za pravljenje i daju hrani prilično dobru teksturu i ukus. Problem je u tome što ih naše telo ne obrađuje efikasno i tako nas čine bolesnima. Dakle, zabrana trans masti je bila odličan potez. Međutim, nekako je poruka postala previše pojednostavljena i sve masti su dobile oznaku „loše“. Mediji su pojačali to uverenje i mi, javnost, kupili smo priču. A marketinški stručnjaci u prehrambenim kompanijama su to videli kao priliku da nam prodaju novi proizvod. Rođen je trend „niskomasno“ – danas veoma profitabilan posao. Međutim, ako ne unosimo dovoljno masnoća, možemo ozbiljno ugroziti zdravlje.

Niskomasna dijeta: Zašto su nam potrebne

masnoće?

  • Masti pomažu telu da koristi vitamine. Vitamini A, D, E i K su vitamini rastvorljivi u mastima, što znači da masti u hrani pomažu crevima da apsorbuju ove vitamine u telo. Manjak ovih vitamina čest je kod osoba koje imaju problema sa štitnjačom.
  • Masti stvaraju hormone. Prvo, važno je razumeti da se hormoni stvaraju iz gradivnih blokova, a primarni početni blok je holesterol. Telo stvara holesterol, a zatim ga koristi za proizvodnju hormona uključujući testosteron, estrogen, progesteron i kortizol. Kada uskraćujemo telu holesterol, zdrave masti i namirnice od kojih se holesterol pravi, u stvari mu uskraćujemo gorivo za stvaranje građevinskih blokova. Kao rezultat toga, vremenom će nivoi naših hormona pasti. To stavar problem i štitnjači koja proizvodi hormone koji imaju veoma važnu ulogu.
  • Masti su neophodne za dobar rad creva. Ako nema dovoljno masnoća u ishrani, može doći do opstipacije koja deluje štetno na ceo organizam. Inače, zatvor je jedan od dominantnih problema s kojim se suočavaju ljudi kojima je štitnjača usporena (hipotireoza).
  • Masti i proteini su neophodni za održavanje zdravog sistema za varenje i kao što znate ovo je ključno za zdravlje štitaste žlezde.
  • Masti daju energiju: zdrave masti su neophodne za proizvodnju energije.
  • Masti grade mozak: mast obezbeđuje strukturne komponente ne samo ćelijskih membrana u mozgu, već i mijelina, masnog izolacionog omotača koji okružuje svako nervno vlakno, omogućavajući mu da brže prenosi poruke.
  • Masti nas čine sitim: ako unosimo dovoljno mansoća kroz glavne obroke, nećemo imati potrebu da posežemo za raznim grickalicama u međuvremenu.
  • Masnoće su neophodne za zdravu kožu: Jedan od očiglednijih znakova nedostatka masnih kiselina je suva koža koja se peruta.

Kao što vidite, našem telu, hormonima i štitnoj žlezdi su potrebne masti. Osim toga, ako izvadimo sve masnoće iz hrane, ona postaje bezukusna. A potrošači to ne žele. Pa šta onda rade proizvođači hrane? Dodaju puno šećera da bi hrana bila ukusnija. Osim toga, dodaju veštačke emulgatore da bi dobili bolju teksturu. Dodaju zgušnjivače da bi ukus bio kremastiji. I na kraju dodaju konzervanse da bi proizvod duže trajao. Samo pogledajte deklaracije na proizvodima. Sve će vam biti jasno.

Top-saveti!

1. Prestanite opsesivno da kupujete niskomasne proizvode. Izbacite iz ishrane nezdrave trans masti i hidrogenizovana ulja. Umesto toga, koristite domaći puter, ekstradevičansko maslinovo, kokosovo, bundevino, susamovo i laneno ulje.

2. Ako kupujete proizvode sa smanjenim sadržajem masti, pažljivo pročitajte deklaracije. Vidite da li su im dodati šećeri, aditivi i konzervansi.


3. Ne preterujte ni u zdravim masnoćama! Ključ zdravlja je u umerenosti.

Izvor slike: Drazen Zigic/gettyimages.co.uk