1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Mladi, ovaj oblik ušne...

Mladi, ovaj oblik ušne školjke može ukazivati na srčanu bolest

16. јануар 2023.

| Borivoj Antonić
Kakvog je oblika vaše uho?

Mladi u svoijim 20-im i 30-im godinama u poslednje vreme takođe postaju žrtve srčanih bolesti. Pokazujemo vam kako da te bolesti predvidite.

Pokazujemo vam kako izgleda to sićušno udubljenje na ušnoj resici, što može ukazivati da nešto nije u redu sa srcem kod osobe mlađe od 40 godina:

  • Udubljenje obično ide duž ušne školjke pod uglom od 45 stepeni.
  • Postoji veza između žleba na ušnoj resici i koronarne bolesti srca.
  • Stepen do kojeg brazda na ušnoj resici definitivno ukazuje na srčanu bolest zavisi od prisustva drugih faktora rizika, kao što je da li osoba puši.

U delu ušne resice gde se nalazi minđuša može ponekad da se pojavi vidljiva brazda, što može biti znak koronarne bolesti. Udubljenje obično ide dijagonalno preko ušne resice pod uglom od 45 stepeni. Ovo se naziva i Frankov znak, po doktoru koji je prvi primetio vezu 1970-ih.

Važno je istaći da žleb koji se pojavljuje na ušnoj resici ne znači uvek da neko ima problem sa srcem. Ipak, ako to primetite na sebi, trebalo bi da odete na skrining test.

 

Koje su šanse da brazda u ušnoj resici ukazuje mladima na srčanu bolest?

Nekoliko studija je sprovedeno poslednjih decenija na temu kako precizno brazda na ušnoj resici predviđa kardiopatsku bolest srca:

U velikoj studiji, nakon seciranja više od 500 leševa, stručnjaci su zaključili da je žleb na ušnoj resici predviđa kardiopatsku bolest srca u 80 odsto slučajeva kod onih koji su umrli ispod 40 godina. Prema drugoj studiji, brazda na ušnoj resici ukazuje na pogoršanje i veći stepen kardiopatske bolesti srca. U nedavnoj studiji – u kojoj je pregledan 241 pacijent primljen u bolnicu zbog akutnog moždanog udara – u 78,8% slučajeva otkrivena je kosa brazda na ušnoj resici.

 

Zašto brazda na ušnoj resici mladima može ukazivati na bolest srca?

Postoje mnoge teorije o povezanosti kardiopatske bolesti srca i brazde na ušnoj resici.

To se razvija zbog loše cirkulacije krvi zbog srčanih oboljenja. Kardiopatska bolest srca može biti nasledna, a brazda na ušnoj resici može biti povezana sa istim genom. Može biti uzrokovano nedostatkom elastina, koji ne samo da daje elastičnost koži ušne školjke, već i zidovima arterija. Brazda na ušnoj resici takođe može biti znak gojaznosti, a poznato je da gojaznost povećava rizik od srčanih oboljenja.

Što je osoba starija, to se češće pojavljuje kosi žleb na ušnoj resici i veća je šansa od srčanih oboljenja. Žleb koji se pojavljuje na ušnoj resici ne mora da znači da imamo kardiopatsko oboljenje srca, ali može ukazivati na to da pripadamo grupi kod koje postoji veća verovatnoća da će oboleti, posebno ako smo mlađi od 40 godina. Zato je dobra ideja da idete na redovne kardiološke preglede.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: AbdreiDavid/GettyImagesPlus