1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Lagani minival je najnovija...

Lagani minival je najnovija metoda neinvazivna kovrdžanja kose

02. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Nema više "kacige" za minival: danas se kovrdžava kosa radi na "laganiji" način

Da li se sećate trajne? To je bila vrlo uobičajena tehnika do 1990-ih ili 2000-ih koja se sastojala od veštačkog uvijanja kose. Bio je to posebno intenzivan tretman koji je imao za cilj da transformiše – na manje ili više produženi način, u zavisnosti od vrste tretmana ali i od kose – kapilarnu strukturu. Tokom godina, tradicionalna trajna  je postepeno ustupila mesto svojoj mekšoj verziji, takozvanoj laganoj trajnoj.

Lagani minival

Šta se podrazumeva pod laganom trajnom? Sama reč govori sve: to je blaža verzija tradicionalnpg minivala, toliko rasprostranjenog u prošlosti, ali jednako invazivne metode na strukturu kose.

Laganatrajna deluje na celu kosu, ali više insistira na dužini, pokušavajući da izbegne fiktivni konačni efekat. U isto vreme, za cilj ima da na kosi ponovo stvori loknu ili talas što prirodnije moguće. Sa laganom trajnom, kosa je podložna manjem stresu tokom tretmana, kako zbog toga što je eliminisanja upotrebe tradicionalnog „šlema“, tako i zbog upotrebe proizvoda bez amonijaka i samim tim mnogo je lakša ako je u kontaktu sa kosom.

Dakle, kako funkcioniše lagani minival?

To je hemijski tretman koji razbija prirodnu strukturu ravne kose, a zatim je ponovo sastavlja u dijametralno suprotnoj verziji, stvarajući savršeno stabilnu i prirodnu talasastu kovrdžu. Stabilizaciju uvijanja daju dva bitna faktora : oblik uvijača i upotreba specifičnih proizvoda za tretman kose.

Oblik uvijača je jasno promenljiv i prema njihovom prečniku biće moguće utvrditi veličinu i mekoću uvojka. S druge strane, specifični proizvodi će prodreti u kosu i postepeno je transformisati tokom tretmana sve dok se ne formira stvarna kovrdža.

Zbog toga je tretman lake trajne manje invazivan od tradicionalne, jer se ne koriste agresivni proizvodi, već naprotiv bogati hidratantnim i hranljivim sastojcima koji dubinski deluju u vlaknima kose, prateći je do kraja.

Lagani minival ima promenljivo trajanje na kosi. Rezultat i efikasnost u velikoj meri zavise od različitih faktora: prirodne strukture kose, vrste tretmana koji obavlja frizer, proizvoda za održavanje koji se koriste u naknadnom tretmanu, a samim tim i kod kuće.

U prvom slučaju, kosa svakako određuje uspeh i trajanje tretmana, jer će se u zavisnosti od početne strukture moći idealno utvrditi koliko dugo će lagana trajna zapravo trajati na datoj kosi.

Tretman je, dakle, odlučujući u uspehu lake trajne: ako se oslonite na profesionalca, u stvari, bićete sigurni da ćete dobiti efikasne i dugotrajne rezultate.

Što se tiče održavanja, veoma je važno da naučimo da koristimo specifične i kvalitetne proizvode. Time ćemo garantovati našoj kosi laganu trajnu kosu uz pravilno održavanje od 3 do 5 meseci .

Kako napraviti lagani minival?

Savršeno ako imate ravnu ili talasastu kosu, lagana trajna je idealno rešenje ako želite da brzo i lako promenite svoj izgled. Frizer će umotati mokre pramenove vaše kose u viklere, a zatim primeniti određeni proizvod za promenu struktura same kose. Proizvod treba ostaviti da deluje nekoliko minuta, što je neophodno da bi svojstva uvijanja delovala u dubini. Nakon toga nastavljamo sa ispiranjem i nanošenjem daljeg tretmana za negu i restrukturiranje, koji će imati za cilj potpuno obnavljanje kose.

Lagani minival- čak i za kratku kosu

Ako je trajna u prošlosti bila invazivan tretman koji je rizikovao da uništi strukturu kose na duge staze, danas se  oprašta od agresivnih tretmana i odlučuje da prigrli mnogo nežnije i lakše formule, koje zapravo imaju smanjen uticaj na vlaknaste kapilare vlasi. Iako je u stvari reč o hemijskom tretmanu, lagani minival se sprovodi proizvodima koji imaju hranljive i zaštitne formulacije, koji dubinski deluju na kosu, ali istovremeno pokušavaju da je zaštite i restrukturiraju.

Navikli smo da zamišljamo trajnu kosu samo na dugoj kosi, iz nekog nejasnog razloga: istina je, međutim, da je savršena i za kratku ili srednje dugu kosu. Zaista, ako pitate svog frizera za savet, moći ćete da izaberete idealnu veličinu viklera za nanošenje i, shodno tome, konačni efekat koji želite da ponovo napravite na svojoj kosi.

Nega kose nakon tretmana

Kao što smo već nekoliko puta pomenuli, laka trajna je mnogo manje invazivna od tradicionalne. Međutim, radi se o hemijskom tretmanu koji dubinski deluje na strukturu kose i koji će nužno zahtevati upotrebu specifičnih proizvoda nakon inicijalnog tretmana, kako da se produži efekat trajne, tako i da se kosa ojača tokom trajanja. meseci koji dolaze.

Ako imate kratku ili srednje dugu kosu i želite da isprobate efekat lagane trajne na kosi, pokušajte da ošišate svoju kosu, birajući nešto što je na pola puta od onoga što sada imate: asimetrični bob, na primer, nije loša opcija, čak ni dugačak bob napred a kratak pozadi.

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: Deagreez/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate