1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Konačna presuda: Da li...

Konačna presuda: Da li kontraceptivne pilule goje?

20. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Samo zato što se to dogodilo rođaci najbolje prijateljice vaše sestre, ne znači da će se dogoditi i vama.

Svi znamo da je jedna devojka u srednjoj školi koja je otišla na leto, vratila se 20 kilograma teža, i glasno jadikovala: „Koristila sam kontraceptivne pilule!“ Takođe svi imamo priče o tome kako su se grudi i zadnjica rođake naše sestre „utrostručili“ nakon što je uzela pilulu. Zahvaljujući glasinama i poluistinama poput ovih, sve više žena odlučuje da se odrekne hormonske kontracepcije iz brige da se malo ugoji. A to baš i nije u redu.

Niko ne treba da se oseća kao da treba da žrtvuje prednosti kontrole rađanja (tj. sprečavanje trudnoće, ublažavanje grčeva tokom menstruacije(o, regulisanje hormonske neravnoteže i još milion pozitivnih) zbog jednog prastarog mita — posebno ako je to, u stvari, mit. I niko ne bi trebalo da živi u strahu od sasvim normalnih i zdravih fluktuacija težine. Da bismo pomogli u rešavanju debate, razgovarali smo sa vrhunskim medicinskim stručnjacima i pretražili skoro svaku objavljenu studiju da bismo jednom zauvek otkrili da li kontrola rađanja zaista dovodi do debljanja ili ne.

Da li kontraceptivne pilule goje?

Uprkos svemu što su vam rekli vaša majka i njeni prijatelji, trenutno nema dokaza da su oralna kontrola rađanja—tj. kombinovana pilula (koja sadrži i estrogen i progestin hormone) i mini pilula (koja sadrži samo progestin) — direktno povezane sa povećanjem telesne težine. Čak i kada su testirani na gojaznim i gojaznim ženama, pokazalo se da oralni kontraceptivi nemaju uticaja na povećanje telesne težine ili promene u telesnoj kompoziciji, prema studiji iz 2014. iz The Journal of Vomen’s Health

Umesto toga, ono što mnoge žene pogrešno smatraju povećanjem težine je često samo njihovo telo koje prolazi kroz period prilagođavanja. „Kada prvi put uzmete pilulu ili promenite brend, vaše telo može da oseti osetljivost i otok dojki zbog hormonske stimulacije tkiva dojke“, kaže Susan Loeb-Zeitlin (Suzan Loeb Zejtlin), MD, ginekolog u NewYork-Presbiterian and Weill Cornell Medicine u Njujorku. „Ovo često uzrokuje zadržavanje vode i povećanje veličine grudi, što pacijenti pogrešno smatraju povećanjem težine, ali to nije trajno.“ U stvari, većina neželjenih efekata će se povući nakon tri meseca kako se vaše telo navikne na hormonske promene.

Ipak, ako ste jedna od žena koja se apsolutno zaklinje da je vaša kontracepcijska pilula kriva za nedavno povećanje telesne težine, vaše telo možda reaguje negativno – i neuobičajeno – sa specifičnom vrstom hormona koji se nalazi u vašoj piluli. „Ovo verovatno nije podržano u literaturi, ali mislim da neki pacijenti zaista tolerišu određene kombinacije hormona u jednoj datoj piluli nego u drugoj“, kaže dr Loeb-Zeitlin, „i zato odabir pilule za kontrolu rađanja može zahtevati malo pokušaja i grešaka, i malo kliničkog iskustva vašeg lekara.“ Prevod: Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako sumnjate u svoju pilulu.

Zatim imamo flaster i prsten

Sada kada svi zajedno možemo da pošaljemo poruku našim prijateljima da kažemo ne, nema naučnih dokaza da pilula uzrokuje debljanje, gde to ostavlja flaster i prsten? Prema analizi iz 2017., koji je pregledao nalaze 45 ranije objavljenih studija o kontroli rađanja, nije utvrđeno da pilula i flaster izazivaju debljanje kod žena, dok se prsten nalazi iznova i iznova na listi nepostojanja merljivog uticaja na težinu u poređenju sa pilulama za kontrolu rađanja i placebom.

U stvari, studija iz 2014. sa Državnog univerziteta u Ohaju nije našla nikakvu vezu između kombinovanih kontraceptiva (tj. metode koje sadrže i estrogen i progestin, kao što su flaster, prsten i kombinovana pilula) i povećanje telesne težine. Da, sve su ovo dobre vesti. Naravno, osećamo potrebu da iznova i iznova ponavljamo da je svako telo drugačije, tako da vi i vaša najbolja prijateljica možda imate različita iskustva, ali ako ste zaista uplašeni zbog debljanja, znajte da je bar gomila naučnih studija dajući vam zeleno svetlo na flasteru i prstenu.

Jedina kontrola rađanja koja je naučno povezana sa debljanjem je Depo injekcija koja sadrži samo progestin (tj. DMPA injekcija), injekcija koju dobijate jednom u tri meseca koja sprečava ovulaciju kako biste sprečili da zatrudnite.

Iako niko ne zna tačno zašto progestin u Depo injekciji izaziva debljanje, dok progestin u, recimo, implantatu (više o toj metodi kasnije), doktori misle da to ima veze sa dve stvari: visokim (ipak potpuno bezbedno) količina progestina u injekciji i način na koji se progestin oslobađa u vaše telo, a sve to može uticati na vaš hipotalamus i metaboličke procese, što može dovesti do povećane žeđi i gladi.

Otkriveno je da Depo injekcija izaziva debljanje samo kod jedne od svake četiri žene, što je potvrđeno u studiji iz 2009. sa Univerziteta Teksas. U suštini, 75 procenata žena verovatno neće dobiti na težini od injekcije. Čak i ako spadate u 25 procenata žena koje dobijaju na težini, tačna količina težine koju možete dobiti potpuno varira, u rasponu od prosečnih 5 kilograma u prvih 12 meseci,10 kg prva 24 meseca, i 15funte nakon 36 meseci kontinuirane upotrebe Depo injekcija, prema istoj studiji na 240 žena.

Takođe treba da primetimo da 240 žena nije velika veličina uzorka, tako da još uvek nema garancija da ćete se ugojiti, jer u slučaju da niste dobili našu sveobuhvatnu poruku, svačija tela reaguju drugačije. Osim toga, koristi od injekcije mogu takođe biti veće od, recimo, pilule, jer ne morate da brinete o svakodnevnom uzimanju.

Ali šta je sa implantatima – AKA spirala?

Čekajte, pa ako pilule koje sadrže samo progestin ne izazivaju povećanje telesne težine, a injekcije samo progestina izazivaju povećanje telesne težine, gde to ostavlja spirale koje sadrže samo progestin(tj. jedina vrsta hormonske spirale koja se nudi)? Na stvarno dobrom mestu, zapravo.

„Hormonske spirale sadrže mnogo nižu dozu progestina nego Depo injekcije,“ kaže dr Loeb-Zeitlin, „a takođe koriste nesistemske hormone koji vas neće sprečiti da ovulirate, tako da spirale ne bi trebalo da izazivaju težinu dobitak.“ Čak je i spirala pokazala ograničene dokazeuticaja na nečiju težinu ili telesnu kompoziciju, što dokazuje da nisu sve kontrole rađanja koje sadrže samo progestin jednake.

„Ne bih obavezno zvonila na uzbunu za metode kontracepcije koje sadrže samo progestin“, kaže Fatima Stanford, MD, lekar za lečenje gojaznosti u Opštoj bolnici Masačusetsa u Bostonu. U stvari, od 1.500 pacijenata doktorke Stanford koje je videla zbog povećanja telesne težine, manje od 2 procenta njih je povezalo svoju povećanu težinu sa kontrolom rađanja, a oni koji su iskusili povećanje telesne težine obično to pripisuju Depo injekciji .“

„Postoji nauka, a tu su i svakodnevni dokazi“, kaže Ana Cepin, doktorka medicine, akušerka/ginekološkinja u Medicinskom centru Irving Univerziteta Njujork-Prezbiterijan/Kolumbija u Njujorku. „Većina ljudi dobija na težini kako vreme prolazi, bez obzira na to šta rade, tako da možda samo povezujete fluktuacije sa svojom metodom kontrole rađanja.

Čak i ako ste primetili promenu u svojoj težini, pokušajte da se ne obeshrabrite. Prema dr Loeb-Zeitlin, idealno je da pokušate sa novom kontrolom rađanja najmanje tri meseca pre nego što je otpišete, jer će početni neželjeni efekti verovatno nestati kako se vaše telo prilagođava hormonima. „S obzirom na to, uvek kažem svojim pacijentima, gledajte, ako dobijate na težini ovom metodom, hajde da shvatimo koje su prednosti i nedostatke, da vidimo koje su druge opcije, a zatim možemo da eksperimentišemo da vidimo da li to čini razlika“, kaže dr Cepin.

A ako ste i dalje zabrinuti za hormone, uvek se možete odlučiti za nehormonski IUD ParaGard, koji koristi bakar da spreči spermu da oplodi jajnu ćeliju. Traje do 10 godina bez potrebe da bilo šta činite (da, to je u suštini magija), iako dolazi sa nekim uobičajenim neželjenim efektima pojačanih grčeva,  od obilnijeg krvarenja do neredovnih menstruacija.

U suštini, nikada niste bez opcija kada je u pitanju kontrola rađanja. I znate ko vam može reći više od nas? Vaš akušer/ginekolog, koji bi trebalo da bude vaša prva linija odbrane u pronalaženju prave metode za vas i vaše telo – na šta ne bi trebalo da vas podsećamo, ali ipak hoće – je savršen, bez obzira na broj na skali.

Izvor vesti: marieclaire.com

Izvor slike: Anna Shvets via Pexels