1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kiseline za negu lica:...

Kiseline za negu lica: Najdetaljniji vodič!

09. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ako nikada pre niste koristili sredstva za negu kože na bazi neke kiseline, lako je osetiti preopterećenost.

Hijaluronska, jabučna, glikolna, salicilna… Možemo pomisliti da postoji beskonačna lista različitih vrsta kiselina i teško je znati koju da koristimo- i zašto.

U nastavku smo naveli glavne igrače- kiseline koje bi trebalo da koristite za svoj tip kože. Nije tako komplikovano kao što verovatno mislite.

Kiseline za negu lica

Većinu vremena, kada ljudi govore o kiselinama za negu kože, oni govore o hidroksi kiselinama. Ovo su hemijski pilingi koji nežno uklanjaju mrtve ćelije kože.

Dakle, pre nego što duboko zaronimo, korisno je razumeti – i objasniti – tri različite vrste kiselina koje postoje…

1. Alfa hidroksi kiseline – AHA: Najbolje za pojačavanje sjaja. Ovo su najčešće korišćene kiseline i najveća porodica kiselina u nezi kože. AHA uključuju glikolnu, limunsku, bademovu, jabučnu, vinsku i mlečnu kiselinu. One pilinguju kožu i stimulišu kolagen.

2. Beta hidroksi kiselina – BHA (postoji samo jedna BHA, a to je salicilna kiselina): najbolja za suzbijanje akni. Kao i AHA, beta hidroksi kiselina takođe deluje kao piling – povećavajući uklanjanje mrtvih ćelija kože.

3. Polihidroksi kiselina – PHA: Najbolje za one sa osetljivom kožom, koji žele rezultate bez rizika od iritacije, polihidroksi kiseline se često nazivaju „sledećom generacijom“ kiselih pilinga jer – za razliku od AHA i BHA – imaju više hidroksi grupa na jedan molekul. PHA omogućavaju sporiji i postepeniji prodor i uključuju glukonolakton, laktobionik i maltobionik.

Najbolje kiseline za negu kože

SALICILNA KISELINA
Salicilna kiselina je najbolja za one sa flekama i aknama. „Salicilna kiselina(otvara se u novoj kartici), takođe poznata kao Beta-hidroksi kiselina (BHA) se koristi za kožu sklonu aknama er može prodreti u pore i osloboditi ih od prljavštine, viška ulja, mrtvih ćelija kože i drugih ostataka“, objašnjava dr Hiba Injibar (Iba Idžibar), konsultant dermatolog na klinici Dermasurge.

Ne samo da je u stanju da razbije materije koje začepljuju vaše pore, već je i odličan antiinflamatorni agens, zbog čega ćete ga često naći u gelovima za mrlje i tretmanima za akne.

„Salicilna kiselina pomaže u lečenju akni, umiruje iritiranu kožu i smanjuje crvenilo. Takođe može pomoći da se obnovi tekstura kože, omogućavajući glatkiji ten“, dodaje dr Injibar.

GLIKOLNA KISELINA
Alfa-hidroksi kiselina (AHA), glikolna kiselina dobija se od šećerne trske i jednog od najpopularnijih hemijskih pilinga koji se koriste.

„Glikolna kiselina je deo asortimana voćnih kiselina (AHA) i eksfolira mrtve ćelije kože kako bi poboljšala zdravo obnavljanje kože“, objašnjava dr Injibar. „To je čini jednom od najefikasnijih sastojaka protiv starenja, čineći kožu zdravijom, mlađom i zategnutijom. Takođe može pomoći kod površinske pigmentacije, pojačati proizvodnju kolagena u koži i učiniti da gruba koža izgleda glatkije.“

Glikolna kiselina je takođe jedan od najmanjih molekula porodice alfa-hidroksi kiselina, dodaje Mark Curry (Mark Kari), suosnivač The Inkey List, „što znači da je rastvorljiva u vodi i da prodire duboko u kožu“.

Osetljivim tipovima kože ovo može biti malo iritantno ili grubo za kožu, pa ga uvek uvodite u svoj režim postepeno i prvo u maloj koncentraciji. Takođe, glikolna kiselina povećava osetljivost na sunce, tako da je toliko važno da koristite SPF dok koristite glikolnu kiselinu kako biste sprečili oštećenja od sunca.

HIJALURONSKA KISELINA
Za razliku od drugih kiselina na ovoj listi, vredi napomenuti da hijaluronska kiselina nije piling. Često je stručnjaci za negu kože navode kao hidratantnog heroja, hijaluronska kiselina je poznata po svojoj neverovatnoj sposobnosti da drži preko 1.000 puta više od sopstvene težine u vodi. Supstanca koja je prirodno prisutna u telu (naročito u očima i zglobovima), takođe je humektant, tako da izvlači vlagu iz okoline u kožu.

Serumi sa hijaluronskom kiselinom su jedan od najpopularnijih metoda hidratacije kože, a efekat nadopunjavanja čini ih odličnim anti-agerom. Takođe se koristi u netrajnim filerima za usne.

LIMUNSKA KISELINA
Prepoznaćete ime po vašem omiljenom voću, ali limunska kiselina se takođe koristi u mnogim proizvodima za negu kože za nežno piling i obnavljanje ćelija kože – zato se mnogo pilinga lica mirišu na pomorandže. Ekstrahovana iz citrusnog voća kao što su limuni, limete, pomorandže i grejpfruti, limunska kiselina je takođe u grupi alfa-hidroksi kiselina.

„Limunska kiselina je još jedna AHA kiselina i generalno se smatra bezbednom za sve tipove kože„, kaže dr  Ross Perry (Ros Peri), medicinski direktor kozmetičkih klinika Cosmedics.„Smatra se kao bezbedna za većinu tipova kože, isključujući one sa preosetljivom kožom. Odličan piling, koji pomaže da se otčepe pore i ujednači ton kože, limunska kiselina sadrži brojna antioksidativna svojstva za razliku od drugih kiselina koje pomažu kod oštećenja kože iz okoline, povećati čvrstinu  i poboljšati elastičnost kože.“

MLEČNA KISELINA
„Mlečna kiselina je takođe deo asortimana voćnih kiselina (AHA), ali je jedan od većih molekula tako da se uglavnom zadržava na spoljnim slojevima kože“, kaže dr Injibar. „Zbog svoje jedinstvene strukture koja joj omogućava da veže vodu unutar kože, to je hidratantna alfa-hidroksi kiselina.“

Podjednako je rastvorljiva u vodi, kaže Curry „Mečna kiselina dolazi iz mleka i voćnih šećera. Ostajući na spoljnim slojevima kože, ona odlepljuje mrtve ćelije da bi otkrila svetliju, ravnomerniju kožu, kao i obezbedila dodatnu vlagu spoljnim slojevima kože.“

Mlečna kiselina takođe može da pomogne kod površinske pigmentacije i promene boje, dodaje dr Injibar, „jer pomaže obnavljanju kože. Obnavljanje kože može rezultirati svetlijim i glatkijim tenom, poboljšavajući znake oštećenja od sunca, fine linije i površinske bore.“

Pogodna je za sve tipove kože koji žele svetliju, ravnomerniju i hidratizovanu kožu – i često se preporučuje kao jedna od PRVI piling kiselina za odabir da li je vaša koža osetljivija.

JABUČNA KISELINA
Jabučna kiselina je verovatno najmanje poznata od najčešće korišćenih sastojaka za negu kože i nežnija je na AHA skali.

„Jabučna kiselina je takođe AHA, koja je najavljena kao ‘prirodni piling'“, kaže dr Injibar. „Pošto podstiče obnavljanje ćelija, često se koristi za izglađivanje bora i finih linija, poboljšanje grube teksture kože i smanjenje površinske pigmentacije. Jabučna kiselina takođe pomaže u povećanju proizvodnje kolagena u koži.“

MANDELIČNA KISELINA 
Mandelična kiselina – takođe AHA – slična je glikolnoj kiselini i može se koristiti za sprečavanje akni i pigmentacije. Zahvaljujući većoj molekularnoj strukturi, bademova kiselina je odličan izbor za one sa masnom kožom jer molekuli mogu prodrijeti čak iu najmasniju kožu. Ali, ne prodire u kožu tako duboko kao glikolna kiselina, što znači da je manje iritantna.

„Ova kiselina se smatra jednim od manje oštrih tipova AHA“, dodaje dr Perriy, „što znači da prodire u kožu sporije, stoga izaziva manje iritacije. Prednosti uključuju: sposobnost da se otarasite mrtvih ćelija kože ( odličan piling), brzo obnavljanje ćelija, promoviše proizvodnju kolagena, pomaže u održavanju viška masnoće (odlično za borbu protiv akni) i ima mnoge prednosti protiv starenja uključujući omekšavanje finih bora, smanjenje kože oštećene suncem, smanjenje pojave bora i pigmentacija.“

GLUKONOLAKTON
Glukonolakton (PHA) je vaš izbor ako imate superosetljivu ili zrelu kožu i ne možete da tolerišete iritaciju koja može doći od AHA i BHA. I, to je odličan multi-tasker.

„Glukonolakton je blagi piling koji se smatra alternativom AHA i BHA, što može biti malo grubo za one sa osetljivom kožom“, kaže dr Perry. „Što se tiče prednosti, deluje tako da se otarasi mrtvih ćelija kože sa gornjeg sloja i ostavi glatkiji, svetliji ten. Takođe može pomoći da se oslobodite viška masnoće i da koža zadrži vlagu, a istovremeno deluje kao barijera protiv životne sredine. Kao i većina pilinga, trebalo bi da koristite najmanje dva puta nedeljno.“

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: trelciuc Dumitru/iStock/Getty Images Plus

Nastavite da čitate