1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Keratin – čudesni tretman...

Keratin – čudesni tretman za oštećenu kosu

17. јануар 2023.

| Jovana Jevtić
Keratin je prirodni protein koji se stvara u ljudskom telu i služi za rast dodataka kože: kose, noktiju... Ovaj prirodni protein kosi omogućava zaštitu od spoljašnjih uticaja, UV zraka, zagađenja itd.

Keratin je prirodni protein koji se stvara u ljudskom telu i služi za rast dodataka kože: kose, noktiju…

Tako, na primer, kosa se sastoji od 85% keratina. Ovaj prirodni protein štiti vlasi od spoljašnjih uticaja, štetnih UV zraka, zagađenja itd. Osim toga, keratin i ojačava kosu. Kada kosa bude izložena napadima, odnosno visokoj temperaturi, kao što je pegla za kosu ili nekim hemijskim procesima, farbanju na primer, ona trpi razna oštećenja.

Keratin jača međućelijske cemente i na taj način on lepi ćelije vlasi. O keratinu nam govori Stéphane Weyl (Stefan Vejl), menadžer frizerske obuke Fabio Salsa. Stéphane Weyl kaže da keratin ustvari popunjava praznine, odnosno oštećenja na površini kose i zaglađuje prvi sloj vlasi. Dakle, keratin ima funkciju zaštite koju nanosimo na kosu. Ne samo da vraća snagu, već daje glatkiji i sjajniji izgled kosi.

Keratin – glavni sastojak brazilskog ispravljanja

 

Keratin za kosu

Popularnost koju keratin u poslednje vreme doživljava možemo povezati sa njegovim uspehom u brazilskom ispravljanju kose. Pomoću keratina, brazilsko ispravljanje može duboko izmeniti strukturu vlasi. One osobe koje imaju kovrdže, ukoliko to žele, mogu ih vrlo lako ispraviti. Keratin se smatra novom terapijom kose, koja je revolucionarna, a promenila je pristup svim tehnikama i nezi.

Keratin štiti kosu i popunjava praznine

Prema ovom stručnjaku, evo glavnih načina upotrebe i prednosti korišćenja keratina.

Posebno omogućava optimizaciju potencijala za izvođenje takozvanih „poludefinitivnih“ frizerskih tehnika. Ovo se odnosi na trajno ispravljanje kose ili na trajne talase. Delovanjem keratina, kosa je zaštićena i jača jer keratin ispunjava praznine u dlaci i samim tim jača kosu. Ovaj način upotrebe keratina, naročito u salonu, može da promeni strukturu kose. Na primer, keratin radi odličan posao kada je reč o poslušnosti kovrdžave kose.

Keratin i parna pegla: najbolje  je rešenje za ravnu kosu. U kombinaciji sa parnom peglom. keratin, koji je sastojak mnogih preparata za negu kose, pomaže da se ukroti kovrdžava i neposlušna kosa. Ovaj način ispravljanja je blaži od brazilske metode. Međutim, ovakvo delovanje na kosu ima samo jednokratni rezultat. Prednost koju ovaj tip tretmana ima jeste izbegavanje gubitka volumena koji se može desiti usled brazilskog tretmana.

Keratinski lek – pomoć za kosu u nevolji

keratin za kosu

Još jedan od načina da koristite keratin jeste da uvedete proizvode za negu kose sa keratinom u svoju svakodnevnu rutinu. Deluje na površini, a popunjavanjem tih oštećenja, keratin će učiniti da vaša kosa bude uvek blistava.  Vlasi će biti ojačane i sjajne. Kada je u pitanju veoma oštećena kosa, keratin se može koristiti kao lek. Kosa koja je bila izložena brojnim agresivnim tretmanima biće vam zahvalna ukoliko je počnete tretirati keratinom. Na ovaj način vratite svojoj kosi sjaj i snagu.

keratin

Posle leta, ili posle farbanja i izbeljivanja, kosi je potreban lek, a intenzivnim korišćenjem keratina možete je osvežiti i dati joj novi život. Stručnjak upozorava da je najbolje tri nedelje koristiti proizvod sa visokom koncentracijom keratina kako se kosa ne bi „gušila“.

Kao i kada je reč o vitaminima, i keratinski tretmani bi trebalo da se rade u etapama kako ne bi preopteretili kosu. Najbolje bi bilo naizmenično koristiti keratinski šampon i blagi šampon i to sa što većim razmacima između. Stéphane Weyl još jednom podseća da kosa može da se zasiti i da je bitno praviti razmak između dva tretmana.

Kada ste u nedoumici, najolje je posavetovati se sa profesionalcem oko toga da li vam je potreban keratin i ukoliko jeste, koliko često bi trebalo da ga koristite.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: AndreyPopov/GettyImagesPlus,Andrii Borodai/GettyImagesPlus,Rost-9D/GettyImagesPlus,dima_sidelnikov/GettyImagesPlus