1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kakve nuspojave izaziva preterano...

Kakve nuspojave izaziva preterano čišćenje lica?

06. јун 2023.

| Snežana Vranić
Preterivanje u čišćenju lica donosi više štete nego koristi.

Kako kažu kozmetički stručnjaci, preterano čišćenje lica može da izazove više nuspojava nego ako lice čistite neredovno.

Preterano čišćenje lica: Budite pažljivi sa mešanjem sastojaka

Naša koža dobija akne i mrlje kada to najmanje očekujemo i naravno, što pre želimo da je učinimo savršenom. Postoje proizvodi i tretmani za borbu protiv ovakvih pojava na koži, ali ponekad preteramo u želji da je što pre dovedemo u red.  Neki ljudi da bi eliminisali bubuljice i fleke kombinuju različite formule, isprobavaju različite proizvode i tretmane, a da u stvari uopšte ne poznaju šta je potrebno njihovoj koži. Upravo na ovaj način možemo naštetiti koži, a da toga nismo ni svesni.

Koliko često treba čistiti kožu?

Čišćenje kože je neophodno u nezi kože lice jer ukoliko ne očistite ostatak kozmetike, to će negativno uticati na vašu kožu. Ono mora biti nežno kako bi koža reagovala na dobar način. Međutim, preterano čišćenje lica koja pati od akni, suve ili osetljive kože, eliminiše prirodni zaštitini sloj koji je naophodan za sprečavanje prevremenog starenja. Ako osetite da vas koža zateže nakon čišćenja, to je pokazatelj da preterujete.

Pranje lica je preporučljivo samo jednom dnevno i to sa proizvodom koji odgovara vašem tipu kože. Ukoliko imate masnu kožu, onda bi ovo trebalo da činite dva puta dnevno. Osim toga, nemojte preterano koristiti četke i druge stvari za čišćenje lica jer mogu stimulisati folikule i izazivati bubuljice.

Što se tiče pilinga, ukoliko se preteruje sa njim, on može izazivati fleke na koži. Najbolje je raditi ga jednom nedeljno i koristiti ekološki piling. Ukoliko češće koristite piling možete izazvati abnormalnu diferencijaciju ćelija jer ćete tako skinuti rožnati sloj zaštite kože koji štiti kožu od sunčevog zračenja.

Preterano čišćenje lica: Koliko proizvoda treba

nanositi na kožu?

Istina je da koža ne apsorbuje previše supstanci sa površine kože bez obzira koju količinu nanesete. Takođe, ni upotreba nekoliko proizvoda ne garantuje da će koža bolje reagovati.

Nanesite pet kapi seruma na čelo, bradu, nos i obraze. Što se tiče kreme, dovoljna je jedna „kap“ za lice, a druga za vrat i dekolte. Ukoliko preterujete sa kremama stvarate bolju šansu za nastanak bubuljica.

U svakom slučaju, pre početka bilo kakave rutine, najbolje bi bilo da se posavetujete sa dermatologom ili kozmetolog koji će odrediti vaš tip kože i na osnovu toga vam preporučiti prave proizvode za vas.

Izvor vesti: www.marieclaire.prefil.com

Izvor slike: Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate