1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako zatrudneti nakon prestanka...

Kako zatrudneti nakon prestanka korišćenja kontraceptivnih sredstava?

01. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ginekolozima ovo pitanje postavljaju sve one žene koje odluče da uklone spiralu ili prestanu da uzimaju kontraceptivne pilule. Ali, iako se odgovor čini očiglednim, stvarnost ponekad može razočarati i najnestrpljivije.

Bilo da se radi o tome da žene više ne preuzimaju samo teret kontracepcije, da više ne pate od neželjenih efekata ili da započnu proces začeća, razlozi za prekid kontracepcije su brojni i specifični za za svakoga. A mnogi misle da prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula, uklanjanje spirale ili implantata, takođe znači da je žena ponovo stekla mogućnost da zatrudni.

Za one koje ne žele da ostanu u drugom stanju, tada će biti neophodno pronaći novo sredstvo kontracepcije. Za žene koje žele bebu, međutim, „šanse da zatrudne od tokom prvog ciklusa od prestanka korišćenja kontracepcije su prilično retke“ , odmah upozorava dr Odile Bagot (Odil Bagot), medicinska ginekološkinja.

Zaista, iako nije nemoguće zatrudneti ubrzo nakon što prestanka korišćenja kontracepcije, izgleda da je još teže onim ženama koje su, pre uzimanja hormona, imale poremećaj menstrualnog ciklusa.

 

Kako zatrudneti nakon prestanka korišćenja tableta za kontracepciju?

Estrogen i progesteron, hormoni koji se nalaze u stastavu pilula i drugih hormonskih implantata, imaju tri ugla „napada“ kako bi onemogućili trudnoću: blokiranje ovulacije, sprečavanje spermatozoida da prođu kroz grlić materice i modifikovanje endometrijuma tako da eventualna jajna ćelija ne može tamo da se „smesti“.

Dakle, kada prestanete s korišćenjem kontracepcije, to je pomalo kao „vraćanje na početak“, ilustrovala je dr Bagot u prethodnom članku za Marie Claire u aprilu 2022. Ciklus počinje ponovo da teče, skoro bez odlaganja. „Vreme efikasnosti pilule je veoma kratko. Dokaz: kada je jednom zaboravite da je popijete, to je već veoma rizično i možete da zatrudnite “.

Prema njenim rečima, žena može da zatrudni već 14 dana nakon prestanka uzimanja tableta, ako i samo ako je menstruacija bila redovna pre uzimanja kontracepcije. „To je retko, ali se dešava“, dodaje ona.

One koje prestanu sa kontracepcijom najčešće moraju ostaviti malo vremena pre nego što vrate normalan ciklus, a time i prirodnu šansu za početak trudnoće. Ali ginekološkinja precizira da za žene koje imaju poremećaj ciklusa ili one sa sindromom policističnih jajnika pre uzimanja kontracepcije, ovo vreme može biti mnogo duže. „One mogu da dožive amenoreju (izostanak menstruacije) od 4 ili 6 meseci pre nego što vide da im je plodnost obnovljena“, kaže dr Bagot.

Pitanje ne tiče onih žena koje nose bakarne intrauterine uloške (IUD)- spiralu, podseća ona, jer je „ kontraceptivno dejstvo spirale samo lokalno. Kada se ukloni, možete odmah da zatrudnite“.

Kako zatrudneti i faktori koji mogu odložiti

trudnoću

Prestanak korišćenja kontracepcije je jedno, ali to nije sve što je potrebno da dođe do trudnoće. Proces začeća deteta može biti mnogo komplikovaniji. Podsećajući da uzimanje hormonske kontracepcije „nema štetan uticaj na plodnost kada se prekine“, dr Bagot ističe druge faktore koji mogu uticati na to.

„Neke žene koje koriste kontracepciju od adolescencije zaboravljaju da godine korišćenja ovih sredstava smanjuju njihove šanse za začeće. Za 30.godišnju ženu, u pitanju je jedna od tri šanse, a onda jedna od deset kada žena pređe 40. godinu “, objašnjava ona.

Doktorica dalje napominje da su „trend smanjene seksualne aktivnosti parova“, naglo opadanje muške plodnosti i činjenica da postoje samo „dva ili tri plodna dana“ u ciklusu faktori koji mogu ometati začeće. „Moramo se zapitati o potencijalnoj neplodnosti ako nakon godinu dana nakon prestanka korišćenja kontracepcije i dalje nema trudnoće.“

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: NataliaDeriabina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images