1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako postepeno crneti na...

Kako postepeno crneti na suncu, bez bojazni da ćete izgoreti?

14. јул 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Brzo preplanulost nije samo nemoguće za mnoge od nas, već je i opasno po vaše zdravlje. Evo pravih stvari koje treba da uradite da nežno pocrnite... ali sigurno.

Kada biste imali izbor između brzog ili sporog sunčanja, šta biste izabrali? Sigurno je da je ovo prva opcija- brzo tamnjenje. Nažalost, evo još jedne oblasti u kojoj nismo svi u istom košu: ako neki poprime lepe boje od prvog izlaganja suncu, za druge je dobijanje preplanule boje komplikovanije i zahteva vreme.

Dobre vesti: nežno tamnjenje ne samo da je često garancija trajnog preplanulog tena, već je i, pre svega, garancija za očuvanje vašeg zdravlja . Elodie Valin, direktorka za naučnu promociju Instituta Esthederm, govori nam sve o pravom načinu sunčanja.

Kako postepeno crneti na suncu?

Kada pomislimo na crnjenje, mislimo pre svega na preplanulost koju daje našoj koži. Ali da podsetimo, sunčanje je odbrambena reakcija kože od UV zraka, što može imati dramatične posledice po zdravlje ako se predugo izlažete suncu ili  se izlažete bez zaštite u nadi da ćete brzo pocrneti.

„Produžena i/ili izloženost visokim dozama sunčeve svetlosti ima štetne efekte“, potvrđuje Elodie. „Vrlo kratkoročno, ovo dovodi do opekotina od sunca, povezanih sa oštećenjem kože koje ide do DNK ili čak izaziva i oksidativni stres. Dugoročno, to može uzrokovati foto-starenje, čiji su glavni vidljivi znaci bore, opuštena koža ili čak i pojava pigmentnih mrlja. Konačno, akumulacija oksidativnog stresa i foto-imunosupresija mogu potencijalno dovesti do razvoja karcinoma kože .“

Očuvanje vašeg kapitala sunca i, jednostavno, vašeg zdravlja, je razlog zašto dermatolozi preporučuju nisku izloženost i visoku zaštitu… čak i ako to znači manje brzo sunčanje.

Kako postepeno crneti na suncu: pravi refleksi za

postavljanje

„Nežno sunčanje podrazumeva ograničavanje trajanja izlaganja suncu kao i njegovog intenziteta tako što ćete se izlagati radije ujutru i na kraju popodneva“, ukazuje Elodie. Naravno, bez obzira na vreme ili intenzitet sunca, SPF zaštita mora biti sistematična: njen nivo prilagođavamo tonu kože i stepenu preplanulosti (pošto preplanula koža prirodno malo bolje odoleva UV zracima).

Veoma svetla koža treba da počinje sa SPF50+, a zatim postepeno prelazi na SPF50 ili čak SPF30 krajem leta, dok crna koža može početi sa SPF50 i prilično brzo preći na SPF30. I podsećamo vas: totalni ekran ne postoji, pa čak i sa SPF50+ deo UV zraka prolazi i stimuliše melanin kože, što dovodi do tamnjenja.

Ako vam se čini da je proces suviše spor, nemojte preskočiti zaštitu od sunca (ne, opekotine nikada nisu prerasle u preplanulost) već se kladite na formule za samotamnjenje koje će vam dati lep ten, dok vaša koža poprimi svoje boje.

Takođe imajte na umu da dobro navlažite epidermis. „Hidracija mora biti svakodnevna, kako na licu, tako i na telu: što je koža više dehidrirana, to postaje porozna i veća je verovatnoća da će pati od sunca“, kaže naša stručnjakinja . Konačno, „redovni piling eliminiše mrtve ćelije i pruža ujednačeniji i sjajniji ten“.

Kako postepeno crneti na suncu- ishrana i preparati

Na sreću za nestrpljive, postoje kapsule preparata za sunčanje koje stimulišu proizvodnju melanina u koži, čime se pojačava njena zaštita i podstiče tamnjenje.

Usvajanje dijete koja daje ponosno mesto šarenom voću i povrću je takođe dobra ideja: oni su bogati beta-karotenom (pigmentom koji podstiče sintezu melanina), ali i antioksidansima koji pomažu koži da se odbrani od UV zraka, tako da bolje crni.

Ali najbolji proizvod za ubrzavanje procesa sunčanja bez ikakvog rizika je nega za sunčanje sa pojačivačem tamnjenja. Ovo je formula koja kombinuje filtere za sunčanje visoke ili čak veoma visoke zaštite i aktivne sastojke za koje se zna da pomažu da se melanin podigne u epidermisu.

Dobro je zapamtiti: priprema kože i jačanje njene prirodne odbrane od sunca ni na koji način vas ne oslobađa da se zaštitite kada ste izloženi. „Ovi saveti podržavaju odbrambene mehanizme kože, ali oni su preopterećeni kada se izlaganje suncu vrši bez zaštite ili predugo“, podseća Elodie.

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: PeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate