1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako nastaje alopecija areata,...

Kako nastaje alopecija areata, bolest koja izaziva masivni gubitak kose?

15. јануар 2023.

| Jovana Jevtić
Alopecija areata svoje prisustvo prijavljuje nam na sledeći način: kosa opada u pramenovima, ostavlja nam rupe po glavi i stvara  probleme sa samopuzdanjem zbog retke kose.

Alopecija areata svoje nam prisustvo prijavljuje na sledeći način: kosa opada u pramenovima, ostavlja nam rupe po glavi i stvara  probleme sa samopuzdanjem zbog retke kose.

Mnogi ljudi pate od ove bolesti i teško se suočavaju sa njom. Izbegavaju socijalne kontakte zbog umanjenog samopouzdanja, bore se sa njom godinama i traže načine da je pobede. Ukoliko ste primetili neki od simptoma, najbolje je što pre se konsultovati sa stručnim licem. Sreća je što se najveći procenat vrsta alopecija areate na sreću leči.

Šta je alopecija areata?

Niti prljava, niti zarazna, niti sramna bolest. Poreklo joj nije u potpunosti otkriveno, ali naučnici veruju da je u pitanju autoimuna patologija koja zahvata folikule dlake, gde se kosa zapravo „rađa“. Tada se na temenu pojavljuju rupe – mesta na kojima se vidi gola koža. U zavisnosti od oblika alopecija areate ova mesta mogu biti iznad lica, na strani ili kod ušiju. Nekada čak može uticati na to da se trepavice, obrve i brada istanje. Ovo oboljenje može pogoditi i nokte – tada oni postaju suvi i pucaju.

Prve epizode alopecija areate javljaju se u mladosti

Prve promene javljaju se još u detinjstvu ili kod mladih odraslih osoba. U više od polovine slučajeva, prvi simptomi se javljaju do dvadesete godine. Jednom u tri slučaja alopecija areata spontano nestane i više se ne vrati nikada. Ali takođe, kod nekih se javlja iznova i iznova.

Najveću ulogu ima genetika. Deca obolelih roditelja, posebno u slučaju alergijskog stanja, odnosno ekcema, astme, ili u prisustvu drugih autoimunih bolesti kao to su lupus, tiroiditis, dijabetes, najčešće i sami obole. Stres je uglavnom glavni okidač. Dakle simptomi se uglavnom javljaju nakon emocionalnih promena, operacija, zdravstvenih problema i slično.

Kako se leči alopecija areata?

Bitno je da se ode kod lekara odnosno dermatologa, koji najčešče daje terapiju kortikosteroidima. Oni se primenjuju lokalno ili sitemski, u vidu tableta ili injekcija. Ponekad se uz kortikosteroide daje i puvaterapija, odnosno tretman ultraljubičastim zracima. Kada je alopecija areata u teškom obliku obično se vrši hospitalizacija pacijenta da bi se započelo imunosupresivno lečenje.

Ukoliko se bolest zaustavi, na glavu se mogu nanositi proizvodi koji stimulišu ponovni rast kose. Međutim, od obolele osobe se traži da bude strpljiva i da računa da će terapija trajati od 3 do 12 meseci.

Ukoliko vam je teško da se nosite sa čekanjem izlečenja, pomoć psihologa u takvim trenucima može biti dragocena kada je reč o prihvatanju situacije, ali i vraćanju samopouzdanja.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: sutlafk/GettyImagesPlus,