1. Home
 2. /
 3. Hair & Beauty
 4. /
 5. Kako da prepoznate kod...

Kako da prepoznate kod sebe poremećaje u ishrani?

17. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Predstavljamo najčešće crvene zastave ovog gorućeg problema!

Niste sigurni šta je tačno poremećaj u ishrani (ED)? Prema web stranici NHS, to je stanje mentalnog zdravlja“ gde koristite kontrolu hrane da biste se nosili sa osećanjima i drugim situacijama.“ Ovo može da varira od anoreksije – gde se fiksirate na gubitak težine, jedite vrlo malo hrane i ponekad previše vežbate u pokušaju da smršate što je više moguće – do bulimije, gde jedete, ali se onda redovno razbolite da biste se „očistili“ i održali ono što smatrate „idealnom“ težinom.

Poslednjih godina, iako još uvek nisu medicinski identifikovani, lekari su primetili porast izveštaja o onome što nazivaju „ortoreksijom“, vrsti poremećaja u ishrani gde ste opsednuti jedenjem onoga što smatrate „zdravom“ hranom, ograničavate određene grupe hrane nepotrebno i bez medicinskog razloga i izbegavajte društvene situacije u kojima se može poslužiti hrana koja ne odgovara vašem idealu.

Dok su neki simptomi poremećaja u ishrani očigledniji ili ih je lako uočiti – glasno odbijanje hrane, gubitak težine i tako dalje – drugi, i nisu toliko očigledni. Po svojoj prirodi, poremećaji u ishrani su podmukli – oni su, na kraju krajeva, poremećaji mentalnog zdravlja i često ubeđuju žrtvu da sakrije svoje ponašanje, prikrije svoja osećanja ili laže o svojim navikama u ishrani, iz straha od onoga što bi drugi mogli reći.

Razgovarali smo sa specijalizovanom savetnicom za poremećaje u ishrani Ruth Micallef (Rut Mikalef)  o simptomima poremećaja u ishrani koje treba da imate na svom radaru, plus rastućim trendovima društvenih medija koji promovišu poremećene navike u ishrani.

Simptomi poremećaja u ishrani

1. OGRANIČAVATE SE ILI JEDETE SAMO ODREĐENU HRANU
Nema apsolutno ništa loše u jedenju zelenih smutija i činija acai bobica, ali ne možemo živeti samo od ove hrane, objašnjava Ruth.

„Ograničavanje ili jedenje samo ‘čiste’ ishrane je štetno iz više razloga“, kaže ona. „Prvo, neizbežno je da, kada ograničite ishranu, da ćete završiti s prejedanjem na kraju dana dok se vaše telo i um bore sa ograničenjem. To je začarani krug vašeg uma koji vas ubeđuje da jedete manje, ali vašem telu je potrebna hrana.“

Drugo, ova vrsta dijete i rutine vežbanja je kontraproduktivna za vaše hormone. „Ponekad će zeleni sok biti na licu mesta, ali u drugim periodima u mesecu žudećete za udobnom hranom“, objašnjava ona. „Ignorišući svoje intuitivne sklonosti, rizikujete da razvijete mnoštvo hormonalnih izazova, zbog propuštenih menstruacija(otvara se u novoj kartici), bez perioda uopšte“.

2. PRETERANO VEŽBATE
Slično kao što je gore navedeno, oni sa ED često vide vežbanje kao način uklanjanja viška kalorija.

„To znači da se vežbanje koristi da se oslobodite kalorija koje ste pojeli ili kao oblik kazne za ono što ste konzumirali“, objašnjava specijalista.

Kao i sa hranom, nastavlja ona, ignorisanjem vaše intuicije o vrsti vežbe ili odmora koji je potreban vašem telu, rizikujete da pokvarite svoje hormone, oštetite svoje telo i izgubite motivaciju za vežbanje kao i za tipove svesnog pokreta i da zaista uživate.

Baš kao i ishrana, različite vrste kretanja i odmora su optimalne u različitim fazama vašeg menstrualnog ciklusa, i iskreno, nema ništa zabavno u prinudnom treningu, nastavlja ona.

 

3. OPSEDNUTI STE TIME ŠTO SU STVARI „SAVRŠENE“
Jedan od najčešćih simptoma poremećaja u ishrani koje Ruth vidi u svojoj klinici? Klijenti koji teže perfekcionizmu.

„To je osobina nastala iz potrebe da se nosite sa problemima putem kontrole i postignuća“, objašnjava ona.

Problem sa perfekcionizmom je što neizbežno vodi do sagorevanja, nastavlja ona. „Iako ideja o beskonačnim listama koje treba otkucavati i savršeno estetskom životu može izgledati kao dobra ideja, to će se neizbežno završiti fizičkom i mentalnom iscrpljenošću.“

4. PREVIŠE SE TRUDITE DA IZGLEDATE KAO NEKO DRUGI
Ovo je samo po sebi razumljivo, objašnjava ona, ali pokušaj da izgledate kao osoba kakva niste samo će vas učiniti nesrećnim. Svako telo ima drugačiju postavku i izgleda drugačije, tako da nema smisla pokušavati da naterate svoje telo u nedostižni ideal tela.

„Trend #thatgirl su pretežno bele, mršave i bogate žene, ostavljajući malo prostora za one koje su takođe zdrave, ali ne izgledaju tako“, kaže Ruth. „Osećati se dobro u sebi je zaista jedinstveno za vas i zaista nema nikakve veze sa tim koliko je vaš TikTok kolut uglađen“, uverava ona.

5. STALNO SKAČETE NA NOVE RESTRIKTIVNE TRENDOVE
Zvuči poznato? Ovo može biti bilo šta od nove dijete, poput dijete 4:3(otvara se u novoj kartici)ili Kembridž dijeta, da izbacite grupe hrane samo zato što ste videli da neko drugi to radi.

„Udaljavajući se od nedostižnih trendova, imate vremena da zaista razmislite o tome kako vam vellness izgleda i kako se uklapa u vaš životni stil“, deli Ruth. „

Prema web stranici NHS-a(otvara se u novoj kartici), drugi simptomi poremećaja u ishrani uključuju:

 • Provodite mnogo vremena brinući o svojoj težini i obliku tela
 • Izbegavate druženje kada mislite da će hrana biti uključena
 • Jede vrlo malo hrane
 • Razbolite se ili uzimate laksative nakon što jedete
 • Imati veoma stroge navike ili rutine oko hrane
 • Promene u vašem raspoloženju kao što su povučenost, anksioznost ili
 • depresija.
 • Svaki poremećaj će biti jedinstven za pojedinca koji pati od njega. Ako uopšte imate bilo kakvih briga u vezi sa svojim odnosom sa hranom, posetite svog lekara opšte prakse i znajte ovo: niste sami i proći ćete kroz ovo.

 

Dakle, da li TikTok promoviše poremećaje u ishrani?

Kratak odgovor? Da, tako barem Ruth Misli. Uzmite, na primer, hešteg #ThatGirl – trendovsku oznaku sa preko 2,7 milijardi pregleda gde video snimci pokazuju kako da napredujete, u vellness stilu. Devojke vam pokazuju kako da se manifestujete, organizujte svoj frižider na pravi način, budite se rano, vodite dnevnik, meditirajte, šta jesti posle treninga i kako sve to uklopiti u predradnju ili školu.

„Ta“ devojka, naravno, nije jedna devojka, već idealistički, nedostižni arhetip koji raste u popularnosti od aprila prošle godine. Iako neki od saveta mogu biti korisni za poboljšanje vašeg svakodnevnog života – pijte više vode, redovno se istegnite, isprobajte neke nove joga poze- ono što trend zaboravlja je da je svaki čovek drugačiji, pa će morati da radi različite ( ne identične) stvari da bi se osećao najbolje.

TikTok trend greši na opsesivnom (i nasilnom) trendu čiste ishrane od pre nekoliko godina. Lako je videti kako, ako se borite sa svojim samopouzdanjem kakav jeste, možete da gledate video zapise i vršite ogroman pritisak na sebe da postanete ta devojka, umesto da razmišljate šta vam zapravo odgovara.

Dakle, šta naš ekspert misli o ovom trendu? „Nisam čula za trend #thatgirl sve dok mi klijent nije na to ukazao,“ objašnjava specijalista za poremećaje u ishrani. „Kada sam pregledao #thatgirl TikTok video snimke, nisam bila samo užasnut – bio sam pokrenuta.

„TikTok estetika bi mogla da promoviše ova ponašanja kao vrhunce zdravlja i dobrobiti, ali postoji mračnija strana kulture. Znam kada da navedem štetno ponašanje prerušeno u zdrav način života, a koliko vidim, #thatgirl izgleda samo da živim od zelenog soka, činija za smuti, ledene kafe i meča, ustajanja u 5 ujutro da bih vežbala, bez prethodnog doručka. Iako cenim napore TikTok-a da trend učine relativnijim i održivijim, koreni za mene ostati u neuređenoj ishrani i perfekcionizmu.“

Zaključak: nema ništa moćnije od toga da se pokažete kao svoje pravo, autentično ja, kaže ona.

Strah da se borite sa poremećajem u ishrani?

Obratite se registrovanom stručnjaku koji vam može pomoći da razumete korene vašeg poremećaja u ishrani, a zatim počnite da ih obrađujete.

 

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Motortion/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate