1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako da izaberete kremu...

Kako da izaberete kremu sa vitaminom C idealnu za vas?

17. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Vitamin C je moćno kozmetičko sredstvo, ali zaista nije svejedno koju kremu koristite

Svi znaju šta je vitamin C i koje su njegove prednosti za kožu, a sigurni smo i da ga je deo vas već uvrstio u svoju rutinu nege. Ali ono što možda ne znamo je da ne deluju podjednako i na isti način sve kreme sa vitaminom c.

Kako izabrati savršenu kremu sa vitaminom C?

Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kada budete kupovale narednu kremu sa  vitaminom C.

Koliki procenat vitamina C ima krema?

Ako se vitamin C pojavi na poslednjim mestima na listi kozmetičkih sastojaka, njegova funkcija se svodi na to da deluje kao konzervans ili stabilizator, tako da neće pružiti koži prednosti za koje znamo. Ako ga u kremi ima manje od 10%, neće biti toliko efikasan jer neće prodreti u unutrašnjost ćelije, a to znači da se pozdravite sa idejom da će pomoći u suzbijanju znaka starenja, a neće ni uticati na sintezu kolagena. Ipak, i dalje će imati svoju funkciju u posvetljavanju kože.

Da bi ste znali koliko vitamina C ima u kremi, morate pogledati listu sastojaka.

Osim toga na kojoj se poziciji na listi sastojaka nalazi vitamin C, važno je pogledati i koji se drugi sastojci nalaze u kremi, na primer kiselina koja se zove askorbinska kiselina. Ona je nestabilni sastojak koji pogoduje iritaciji kože. Zato je bolje birati kremu sa derivatima koji obezbeđuju trajnost proizvoda, kao što su: INCI, magnezijum askorbil fosfat, natrijum askorbil fosfat, askorbil glukozid, tetraheksildecil askorbat ili 3-O-etil askorbinska kiselina itd.

Ključ za izbor idealne kreme sa vitaminom C

Boja može da utvrdi koliko je proizvod efikasan. U zavisnosti od formulacije proizvoda, vitamin C možemo naći u providnoj, žutoj ili narandžastoj boji, ali ako proizvod brzo menja boju, to je nestabilan proizvod koji brzo oksidira. Ako je krema već u bakarnim ili braon tonovima, to znači da je vitamin C već oksidovan, a to znači da on više ne može da deluje kao antioksidans.  Ali, zato može da oboji kožu i pojača mitisere.

Proverite pakovanje kada birate kremu sa vitaminom C

Važno je kako je proizvod vitamina C upakovan jer je ovaj sastojak nestabilan, osetljiv na svetlost i vazduh. Mora da ima kontejner koji se može hermetički zatvoriti kako bi se sprečio ulazak bakterija i kiseonika kako bi se garantovala stabilnost proizvoda. A ni svetlost ne sme da uđe u njih jer će ga oksidisati.

Kupujte svoje proizvode sa vitaminom C na proverenim mestima

Ovo je izuzetno važno jer samo tada možemo da obezbedimo stabilnostproizvoda. Ako su u prodavnici sa mnogo sniženja, to znači da će proizvod uskoro isteći.

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: PeopleImages/iStock/GettyImagesPlus