1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Jutarnja rutina za bolju...

Jutarnja rutina za bolju mikrofloru i zdravlje creva

19. јул 2023.

| Miljana Momirović
Kafa može ali samo na ovaj način.

Zdravlje creva je toliko važno da čak utiče i na naše raspoloženje. Zato bi briga o njima trebalo da bude jutarnja rutina, kako biste ih držali pod kontrolom.

Dakle, kako brinuti o mikroflori malim jutarnjim navikama?

Jutarnja rutina za bolju mikrofloru i zdravlje creva

Iako ima još mnogo toga da se otkrije o ovom skupu mikroorganizama, stručnjaci već znaju da on utiče na mnoge aspekte našeg života, uključujući funkcionisanje našeg mozga i regulaciju našeg raspoloženja i emocija.

Velika čaša vode pre kafe

Neuravnotežena mikroflora creva može biti ilustrovana probavnim poremećajima, oslabljenim imunitetom i većim rizikom od određenih bolesti.

Za početak, važno je da ostanete hidrirani pre konzumiranja kofeina. Najjednostavnija navika koja ima najveći uticaj na zdravlje creva je da dan započnete čašom vode.

Ne samo da voda cirkuliše hranljivim materijama i toksinima u celom telu, već doprinosi i razvoju mikrobioma creva. Studija iz 2022. godine takođe je otkrila da vrsta vode (flaširana, iz česme ili filtrirana) može da utiče na raznolikost mikrobioma creva.

Da se odreknemo kofeina? Ne baš. Naročito zato što kafa može da stimuliše varenje. Međutim, više nije nužno bolje. Previše kofeina može da iritira crevnu floru. Ograničite se na najviše dve šoljice dnevno.

Namirnice bogate vlaknima za zdravlje creva

Sa dijetetske tačke gledišta, kvalitet unete hrane ima iznenađujuće veliki uticaj na zdravlje naše crevne mikroflore.

Namirnice sa visokim sadržajem vlakana treba da budu sastavni deo jutarnjeg obroka, jer dobri mikrobi u našoj mikroflori konzumiraju ova vlakna i koriste ga kao izvor za rast i stvaranje više dobrih mikroba. Ovsena kaša, voće, povrće, orašasti plodovi i semenke su najbolji saveznici za stimulisanje digestivnog zdravlja kada ustanete iz kreveta.

Pogotovo što ova vlakna pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i održavaju nivo energije stabilnim tokom celog jutra.

Držanje stresa pod kontrolom

Creva su takođe u velikoj meri povezana sa mozgom. To je razlog zašto stres ima direktan uticaj na naše zdravlje creva i zašto je neophodno raditi na situacijama zbog kojih se suočavate sa stresom.

Stoga je na primer poželjno izbegavati proveru notifikacija na telefonu rano ujutru kako se ne biste negativno stimulisali. Čak kratka joga sesija je idealan način da dan započnete spokojno.

Žurba i nervoza mogu da utiču na naše šanse da ujutru imate nemirna creva. Dajući sebi dovoljno vremena ujutru, telo će moći da uživa u ovom trenutku i da se ne oseća neprijatno tokom dana.

Jutarnja rutina za vežbanje

Konačno, fizička aktivnost je od suštinskog značaja za stimulisanje naših creva. Bilo da se radi o jednostavnoj šetnji ili treningu sa tegovima, istraživanja pokazuju da jutarnje kretanje može da pomogne da se poboljša raznolikost mikroflore i promoviše rast dobrih bakterija.

Ukoliko niste jutarnja osoba, ipak je sasvim moguće razmotriti jogu ili istezanje. Vaša creva će i u tom slučaju imati koristi od toga.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate