1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Ishrana i prolećni umor:...

Ishrana i prolećni umor: Evo koje namirnice će vam dati preko potrebnu energiju!

29. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Postoje namirnice koje utiču na regulaciju našeg raspoloženja tokom promene godišnjih doba. Zato sledećih 5 namirnica mogu biti posebno delotvorne u prevenciji prolećnog umora, smatra dijetetičar.

Naročito posle zime siromašne vitaminima, osećamo efekat promene godišnjih doba. Kada se sa dolaskom proleća osećamo umornije, depresivno i mnogo manje energično, to nazivamo prolećnim umorom.

Na sreću, postoje namirnice koje mogu pomoći u sprečavanju prolećnog umora . Dijetetičarka-nutricionista Natalie Olsen (Natali Olsen) otkrila je šta treba da jedemo da bismo tokom proleća bili mnogo energičniji i spremniji.

Dijetetičarka je istakla značaj ribe i uljanih semenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao i namirnica bogatih vlaknima. Ovo može pomoći našem telu da se bori protiv upale i poboljša opšte stanje, čime se sprečava prolećni umor.

Ishrana i prolećni umor- omega 3 masne kiseline

„Protuinflamatorna i antiinflamatorna hrana igra ključnu ulogu tokom sezonskih promena“, kaže Natalie. Stres, negativna osećanja i misli izazivaju upalu u našem telu. To je začarani krug“.

Omega-3 masne kiseline podržavaju naš imuni sistem i pomažu telu da se bori protiv upale. Nalazi se u velikim količinama u masnim morskim ribama kao što su skuša, losos i haringa. Među biljnom hranom, seme uljarica je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. „Trebalo bi da ribu uvrstimo u ishranu najmanje dva puta nedeljno, a masno seme možemo da jedemo svaki dan“, kaže ona.

Orasi, laneno seme, čia seme i seme konoplje najbolje doprinose smanjenju upale, ali i druge vrste uljanih semena sadrže izuzetno korisne minerale i vitamine.

Dijetetičarka preporučuje da jedemo što više vlakana ako želimo da sprečimo prolećni umor. „Vlakna koja se nalaze u pasulju i ovsu posebno su efikasna antiinflamatorna sredstva“, objasnila je. Vlakna rastvorljiva u vodi pretvaraju se u žele u našem sistemu za varenje. Time se u telu vezuju oni toksini koji povećavaju sklonost ka zapaljenju i podižu nivo holesterola, na primer. Budući da upalni procesi doprinose i razvoju simptoma prolećnog umora , ishrana bogata vlaknima je efikasna prevencija stanja koje se javlja u promeni godišnjeg doba.

Konzumiranje dovoljne količine kvalitenih vlakana je takođe važno jer ona hrani dobre bakterije u našem crevnom traktu. „Oni čine mikrobiom creva“, kaže Natale. Naš crevni sistem stimuliše telo da proizvodi hormone sreće ako pravilno hranimo svoj mikrobiom. Pokreće proizvodnju serotonina, dopamina i aminobutirne kiseline GABA . Ovo je veoma važno za regulisanje našeg raspoloženja.“

Ishrana i prolećni umor- umesto šećera birajte

voće!

Da bismo sprečili prolećni umor, posebno je važno da budemo svesni koliko šećera unosimo. Porast šećera u krvi jača i zapaljenske procese u organizmu, što je odgovorno za depresiju, malaksalost, umor, a samim tim i simptome prolećnog umora.

„Obratite pažnju na količinu dodatog šećera na etiketi kupljenih gotovih jela. Ne preporučuje se unos više od 15 grama šećera dnevno“, upozorava Natalie.“ Ovo je dovoljno da nam poraste šećer u krvi. Prirodni šećer u voću se ponaša drugačije.“

Voće sadrži i vitamine, minerale i vlakna, pa je i apsorpcija šećera različita nakon konzumiranja. Pored toga, sadržaj korisnog materijala efikasno doprinosi prevenciji prolećnog umor .

Prolećni umor i ishrana- meso

„Ljudi koji jedu meso obično dobijaju dovoljno proteina“, rekla je Olsenova. Problem je ako je meso koje jedete uglavnom prerađeno i masno.

Meso koje sadrži veliku količinu zasićenih masti i tretirano antibioticima i hormonima ne samo da izaziva upale u našem telu, već utiče i na naše raspoloženje. takođe. Nemasno meso organskih životinja iz slobodnog uzgoja pomaže nam da unosimo dovoljno proteina i daje nam energiju koja nam je potrebna tokom promene godišnjeg doba.

„To je uobičajeno, ali umerenost je ključna“, rekla je ona. To ne znači da nikada ne možemo da doručkujemo hamburger i pomfrit sa prijateljima ili parče slanine. Ali to ne bi trebalo da bude redovna stvar ako želimo da sprečimo razvoj prolećnog umora “, sugeriše specijalista.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: morgan23/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate

Alternative kafi

Alternative kafi koje daju jednaku količinu energije

Kafa nas takođe održava, ali povremeno može biti zanimljivo obogatiti nepce. Na kraju krajeva, postoji bezbroj alternativa koje obezbeđuju istu količinu energije. Ova pića mogu biti i lep dodatak za one koji ne vole ili žele da izbegavaju kafu.