1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hrana za blistav ten:...

Hrana za blistav ten: Evo koje namirnice treba uvrstiti u dnevni meni!

06. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ako želite zaista blistav ten, morate da vodite računa i o spoljašnjoj i o unutrašnjoj ishrani – sada vam dajemo super savete za ovo drugo sa fantastičnom hranom za poboljšanje kože.

Mnogo se priča o nezi lica, pravilnom čišćenju, pilingu, hidrataciji i zaštiti od sunca. Međutim, da bi koža bila zaista blistava i živa, moramo voditi računa i o unutrašnjoj ishrani, odnosno o adekvatnom snabdevanju našeg tela hranljivim materijama i vitaminima.

U nastavku vam otkrivamo koje su to namirnice koje dijetetičari preporučuju kao prave sredstvo za ulepšavanje kože – reći ćemo vam unapred, na sreću, ne samo da su efikasne, već su i veoma ukusne!

Harana za blistav ten

Krastavac
Jedan od temelja blistavosti je pravilna hidratacija, zbog čega je vredno jesti hranu bogatu vlagom i sa visokim sadržajem vode. Krastavac je savršena opcija, jer se sastoji od 95 posto vode. Ako imate problema što ne pijete dovoljno vode, može biti posebno dobra ideja da grickate osvežavajući krastavac tokom dana.

Avokado
Avokado je sastojak mnogih proizvoda za negu kože i kose, i to nije slučajno. Ovo egzotično, popularno voće je prilično masno, a njegov visok sadržaj masti može pomoći u jačanju prirodnog zaštitnog sloja kože. Pored masti, sadrži i dosta vitamina A i C, koji podstiču čvrstoću tkiva. U maloj studiji uzorka otkriveno je da svakodnevna konzumacija avokada povećava elastičnost kože i pomaže u očuvanju mladalačkog izgleda kože lica!

Losos
O kom god aspektu zdravlja da govorite, losos je na skoro svakoj listi. Losos posebno vredi jesti zbog visokog sadržaja omega-3 – ova korisna masna kiselina doprinosi ne samo našem zdravlju, već i našoj lepoti! Ako želimo da postignemo sličan efekat zatezanja kože i poboljšanja sjaja, orasi ili čia semenke takođe mogu biti dobra alternativa.

Supa od kostiju
Naše bake su već znale da zlatna bujon od kostiju zaista čini kožu sjajnom – to možemo zahvaliti aminokiselinama i kolagenu koji se oslobađaju iz kostiju, kao i visokom sadržaju proteina u supi. Adekvatan unos proteina je neophodan za pravilno obnavljanje naše kože, a kolagen može ispoljiti svoj efekat protiv starenja kada se primenjuje unutra. Rezultat će biti svetla, zategnuta, mladalačka koža!

Jagode
Ovo slatko, crveno voće podržava lepotu naše kože svojim visokim sadržajem antioksidanata . Uzgred, ovo važi ne samo za jagode, već i za druge bobice, kao što su borovnice. Prema nekim istraživanjima, jedenje jagoda pomaže u smanjenju upale u našem telu i može smanjiti znake UV oštećenja na koži – zaista je samo plus što je neverovatno ukusna!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Galina Zhigalova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate