- Home
- /
- Hair & Beauty
- /
- Gubitak pamćenja: Možda ne...
Gubitak pamćenja: Možda ne unosite dovoljno flavonoida
14. јун 2023.
| Ranka BulatovićNaučnici su pronašli novog krivca za gubitak pamćenja. Manjak flavonoida. Prisutni u jabukama, bobičastom voću, luku i čaju, flavonoidi su hranljive materije sa antioksidativnim svojstvima. Bogate su vitaminima (A, C i E), a takođe sadrže esencijalne elemente u tragovima kao što su cink i mangan. Pored toga, čini se da imaju pozitivan efekat na pamćenje, prema studiji objavljenoj 30. maja 2023. u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Gubitak pamćenja: Hrana čuva mozak
Flavonoidi su neophodni za pravilno kognitivno funkcionisanje. Studija koja je trajala tri godine obuhvatila je više od 3.500 zdravih odraslih osoba sa prosečnom starošću od 71 godine. Pokazalo se da konzumiranje 500 mg flavonoida dnevno, kao dijetetskih suplemenata, poboljšava pamćenja kod ljudi sa „neuravnoteženom ishranom“. Učesnici su radili različite testove pamćenja tokom tri godine studije, a takođe su i popunjavali upitnike koji su se odnosili na njihovu ishranu. Učesnici sa lošijom ishranom i nižim nivoom flavonoida imali su u proseku 10,5% poboljšanje pamćenja nakon suplementacije flavonoidima u odnosu na grupu koja je uzimala placebo. I povećanje od 16% u poređenju sa njihovom osnovnom memorijom.
Pored toga, godišnji kognitivni testovi su pokazali da se uočeno poboljšanje njihovih kognitivnih sposobnosti održalo „najmanje dve dodatne godine“. Adam Brickman, profesor neuropsihologije na Univerzitetu Kolumbija (Sjedinjene Američke Države) i koautor studije, potvrđuje ovo zapažanje u kolumnama The Independenta.
Flavonoidi iz hrane sprečavaju gubitak pamćenja
„Ishrana bogata flavonoidima pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija kod starijih ljudi“, tvrdi Adam Brickman. On objašnjava da ovo otkriće podržava novonastalu ideju da su mozgu, kako stari, potrebni specifični hranljivi sastojci za optimalno zdravlje. „Ovi rezultati su obećavajući“, potvrđuje Gunter Kuhnle, profesor ishrane i nauke o hrani na Univerzitetu u Readingu (Ujedinjeno Kraljevstvo). Istraživači su primetili da je procenat pamćenja samo malo poboljšan kod ljudi koji su uzimali suplemente flavonoida i da nije bilo efekta kod onih koji nisu imali manjak. Međutim, oni potvrđuju da konzumiranje hrane bogate flavonoidima može poboljšati pamćenje kod ljudi koji ne konzumiraju hranu koja obiluje flavonoidima. „Ovo je zaista važno istraživanje“, kaže profesorAedin Cassidy, direktor interdisciplinarnog istraživanja na Institutu za globalnu sigurnost hrane Kraljičinog univerziteta u Belfastu.
„Doza flavonoida potrebna za poboljšanja pamćenja lako je dostižna: jedna šoljica čaja, šest kockica crne čokolade, dve porcije bobičastog voća i jedna jabuka“, objašnjava Cassidy.
Ranka Bulatović, dugogodišni novinar i urednik: Zaljubljena u dobre knjige
i filmove. Isprobava sve moguće preparate za negu kose koji joj dođu pod
ruku.
Izvor vesti: marie-claire.es
Izvor slike: Makhbubakhon Ismatova/gettyimages.co.uk