1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Gojenje u menopauzi: Kako...

Gojenje u menopauzi: Kako ga izbeći

09. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Saveti stručnjaka pomoći će vam da sprečite povećanje težine tokom menopauze

Većina žena smatra da je gojenje tokom menopauze neizbežno. Ali nije baš tako. Tokom menopauze, žensko telo prolazi kroz niz hormonskih promena koje mogu uticati na telesnu težinu i opšte zdravlje. Maitane Núñez García, doktor medicine i savetnik u PronoKal, ističe da se distribucija težine, uglavnom masti, menja kada dođete do menopauze. Menopauza je vreme kada menstruacija prestaje i nivoi hormona poput estrogena se smanjuju. Smanjenje nivoa ovih hormona, kao i manjak fizičke aktivnosti utiču na povećanje telesne težine tokom menopauze.

Zato je važno da se obratite specijalisti kako biste dobili prave savete koji će sprečiti ne samo gojenje već i druge zdravstvene probleme koje menopauza sa sobom nosi.

Gojenje u menopauzi: Kako da vodite zdrav način života

PronoKal je poznat po svojoj efikasnosti kada je reč o gubitku težine. To uključuje nadzor lekara i personalizovanu podršku tokom celog procesa. Tretman se fokusira na gubitak masti a ne mišića, što pomaže u održavanju zdrave mišićne mase, nešto što je uvek neophodno, ali što postaje još važnije tokom menopauze, gde je tendencija da se ta mišićna masa izgubi i dobiju masti. Da bi se održala zdrava težina tokom menopauze, dr Núñez navodi: „Moguće je preduzeti korake da se ovaj trend preokrene ili čak spreči povećanje telesne težine tokom menopauze postizanjem zdrave težine kroz promene načina života. Zbog toga se preporučuje uravnotežena i hranljiva ishrana bogata proteinima i fitoestrogenima (laneno seme, bundeva, namirnice od celih žitarica, posebno mekinje i bobičasto voće). I kombinujte to sa fizičkom aktivnošću, posebno sa treningom snage, jer on podstiče smanjenje masnih naslaga i sprečava gubitak mišićne mase.

Fizička aktivnost u menopauzi veoma je važna

Daniel Jiménez, profesionalac specijalizovan za trening snage u prestižnom Crys Dyaz centru u Madridu, objašnjava koje su to prednosti treninga snage tokom menopauze:

  • Sprečava povećanje telesne težine
  • Poboljšava mišićnu masu i smanjuje procenat masti
  • Smanjuje rizik od karcinoma
  • Jača kosti i prevenira osteoporozu
  • Smanjuje rizik od drugih bolesti, kao što su kardiovaskularna oboljenja i dijabetes tip 2
  • Poboljšava raspoloženje

Povezujući se sa poslednjom tačkom, dr Núñez podseća da stres može izazvati fluktuaciju hormona stresa, što je povezano sa povećanjem abdominalne masti. Važno je održavati dobro mentalno i emocionalno zdravlje tokom menopauze, jer stres i anksioznost mogu imati negativan uticaj na zdravlje i težinu. „Aktivnosti kao što su svesna ishrana, meditacija i joga, čuvaju mentalno zdravlje.“

 

Izvor vesti: marie-claire.es

Izvor slike: shurkin_son/gettyimages.co.uk